x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ORDONANŢĂ RESPINSĂ DE DEPUTAŢI/În Palatul Copiilor se vând gogoşi

ORDONANŢĂ RESPINSĂ DE DEPUTAŢI/În Palatul Copiilor se vând gogoşi

de Eugenia Mihalcea    |    Monica Andrei Capatos    |    14 Feb 2009   •   00:00
ORDONANŢĂ RESPINSĂ DE DEPUTAŢI/În Palatul Copiilor se vând gogoşi

Palatul Naţional al Copiilor a ajuns un spaţiu abandonat, în paragină, în care se desfăşoară la mica înţelegere tot felul de activităţi, de la vânzarea de gogoşi, la organizarea de evenimente politice. În baza unei ordonanţe de urgenţă, acesta urma să fie administrat şi modernizat de Primăria Capitalei, însă deputaţii au respins proiectul.



Pentru a-l transforma într-un centru cultural, aşa cum a fost iniţial, la 20 noiembrie anul trecut a fost dată o ordonanţă de urgenţă de Guvernul Tăriceanu prin care Palatul Copiilor era trecut din administrarea Ministerului Educaţiei în cea a Primăriei Capitalei.

În actul normativ se precizau următoarele: "Având în vedere urgenţa evitării deprecierii calităţilor arhitecturale deosebite ale imobilului în care îşi desfăşoară activitatea Palatul Naţional al Copiilor prin alocarea de fonduri pentru întreţinerea, renovarea şi conservarea imobilului, luând în considerare arhitectura deosebită a imobilului care necesită efectuarea unor investiţii de amploare, ţinând cont de faptul că Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului nu deţine fonduri suficiente pentru alocare în vederea efectuării lucrărilor de renovare a clădirii în care trebuie să se desfăşoare în cele mai bune condiţii activitatea educativă extraşcolară, cultural-artistică, ştiinţifică, turistică, sportivă, ecologică şi umanitară, având în vedere faptul că, pentru derularea proiectului de reabilitare a Palatului Naţional al Copiilor, Consiliul General al Municipiului Bucureşti poate să aloce fondurile necesare lucrărilor, clădirea trece în administrarea municipalităţii".

Toate bune şi frumoase, numai că ordonanţa a ajuns ieri la Comisia de Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi a fost respinsă. "Palatul Naţional al Copiilor priveşte întreaga ţară, este o unitate care a fost mereu în grija Ministerului Educaţiei",a explicat vicepreşedintele comisiei, Cătălin Croitoru, de ce a fost respinsă ordonanţa.

Şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, susţine respingerea ordonanţei, pentru ca Palatul Naţional să rămână în continuare în administrarea ministerului pe care îl conduce. "La Palatul Naţional al Copiilor se desfăşoară foarte multe activităţi pentru elevi, iar pe viitor dorim să modernizăm acest spaţiu pentru ei, să aranjăm parcul. Am vrea ca la Palat să existe spaţiu şi pentru loturile olimpice", a declarat Ecaterina Andronescu. Ministrul a explicat că, pe lângă clădirea propriu-zisă din zona Tineretului, la Primărie ar trece, conform ordonanţei, şi un teren de circa 20 de hectare.  

CLĂDIREA ESTE ÎN PARAGINĂ
Lucrurile nu sunt văzute aşa şi de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. El nu a înţeles de ce un proiect care viza modernizarea spaţiului cultural nu a fost acceptat de deputaţi. "Eu am fost acolo şi ştiu foarte bine cum stau lucrurile.

Palatul Copiilor este în paragină, nu este încălzit, nu este îngrijit. Acolo se vând gogoşi şi toată lumea poată să facă ce vrea. Am vorbit zilele trecute şi cu sindicatele din învăţământ, pentru că era vorba despre un litigiu, m-am înţeles cu ele, însă se pare că în România nu poţi să faci nimic, nici măcar pentru copii", ne-a declarat edilul Sorin Oprescu.

Primăria Capitalei intenţiona să transforme Palatul Copiilor într-un mall educaţional, unde elevii, adolescenţii, sportivii să aibă un loc dotat cu echipamente moderne, cu centre de informatică, cu săli de sport şi de spectacole. "Regret că nu pot să fac ceea ce mi-am propus, de fapt nu sunt lăsat să fac", a adăugat primarul general.

×