x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ORDONANŢA UMILINŢEI / Dată la beţia puterii

ORDONANŢA UMILINŢEI / Dată la beţia puterii

de Monica Andrei Capatos    |    08 Ian 2009   •   00:00
ORDONANŢA UMILINŢEI / Dată la beţia puterii

A fost numită ordonanţa ruşinii şi a umilinţei. Actori, cercetători, asistenţi maternali, poliţişti comunitari mai au la dispoziţie doar câteva zile pentru a alege între pensie şi salariu. Primarul Neculai Onţanu a cerut ieri Guvernului Boc şi preşedintelui Băsescu modificarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 230.

Activitatea administraţiei locale, dar şi cea a teatrelor, a instituţiilor de cercetare va fi afectată dacă Ordonanţa nr. 230 va intra în vigoare. Zeci de mii de oameni vor fi nevoiţi să renunţe, fie la pensie, fie la salariu pentru a respecta o lege dată în pripă.

“Ordonanţa are semnificaţia unui cutremur în instituţiile de cercetare, afectează grav sistemul de asistenţă maternală şi cel al persoanelor cu handicap, pune la pământ sistemul de învăţământ, decapitează Poliţia Comunitară”, a declarat ieri edilul Sectorului 2, Neculai Onţanu la conferinţa de presă, la care i-a avut invitaţi pe academicianul Eugen Simion, dar şi pe actorii Florina Cercel, Mircea Albulescu şi Ileana Stana Ionescu. În toate aceste domenii lucrează oameni pregătiţi, care pentru câteva milioane în plus la pensie, fie au grijă de un copil cu probleme speciale, fie predau în şcoli sau se ocupă de ordinea publică. “A fost dată la beţie, mai bine spus în beţia puterii. Activitatea Parlamentului începe la 2 februarie, iar opţiunea solicitată în ordonanţă, de a alege între salariu sau pensie, este de 15 zile, adică până la 20 ianuarie”, a mai spus Onţanu. El a cerut premierului Emil Boc şi preşedintelui Traian Băsescu modificarea ordonanţei. “Din Primărie, cele mai afectate fiind Direcţia Generală de Asistenţă Socială, Inspectoratul Şcolar şi Poliţia Comunitară”, a adăugat primarul. Academicianul Eugen Simion a comparat această decizie cu cea luată în anii 1970 de Elena Ceauşescu de a desfiinţa institutele de cercetare. “De la Institutul «George Călinescu» pe care îl conduc, ar trebui să dau afară toţi oamenii care lucrează la Dicţionarul General al Literaturii Române, la Dicţionarul Etimologic, la ediţiile ştiinţifice”, a spus Eugen Simion.

“TOŢI O APĂ ŞI-UN PĂMÂNT”
Poate cel mai dur, această decizie a fost criticată de actori. “Domnul Boc ar trebui să-i plătească drepturi de autor lui Nicolae Ceauşescu, al cărui vis era ca toţi să fim o apă şi-un pământ. Am cotizat 58 de ani, iar pe scenă sunt de 60 de ani”, a spus actorul Mircea Albulescu. Întrebat dacă, în semn de protest, ar refuza să se mai urce pe scenă, actorul a avut o replică care a emoţionat o sală întreagă.

“Am pierdut toţi oamenii dragi, au murit mama, tata, nevastă-mea, un nepot. Însă de fiecare dată eu m-am dus la teatru şi am jucat. A nu mai juca ar fi mai grav decât a ne sinucide.” Albulescu i-a transmis în încheiere premierului Emil Boc un mesaj: “Atenţie, Boc! Dumnezeu nu bate cu bâta, bate cu gazul”.

De aceeaşi părere a fost şi actriţa Florina Cercel, primele ei cuvinte fiind: “Mă doare atât de tare, încât îmi vine să plâng”.

 

Precizările premierului Boc

Pensionarii profesorii, medicii, actorii, personalul care asistă persoanele cu handicap sau asistenţii maternali vor putea cumula pensia cu alte venituri doar pe baza unei convenţii civile sau în baza legii privind drepturile de autor prin care să fie plătiţi punctual, nu sub forma unui salariu şi îşi vor putea astfel continua activitatea, a declarat ieri premierul Emil Boc. El a adăugat că Guvernul îşi menţine punctul de vedere conform căruia persoanele care au beneficiat de plăţi compensatorii de ordinul miliardelor sau sutelor de miliarde de lei vechi şi de pensie de zeci de milioane de lei vechi nu pot cumula pensia cu un salariu de alte zeci de milioane de lei vechi plătit de stat. “Cred că este un act incorect şi, din acest punct de vedere, avem datoria morală să facem ordine”, a spus Boc adăugând că un alt argument avut în vedere pentru menţinerea ordonanţei care nu permite cumularea salariului cu pensia ţine de “primenirea sistemului public”. Excepţiile vor fi clarificate printr-un ordin comun care urmează să fie semnat de ministrul Finanţelor şi de cel al Muncii. Cât despre aleşii locali sau parlamentari care sunt în această situaţie, Boc a spus că “demnitarii, cei care sunt aleşi direct de cetăţeni, au temeiul legal în Constituţia României pe care nu-l putem modifica”.

  • Dana Piciu
×
Subiecte în articol: observator