x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Osemintele lui Averescu - Endoscopie la Mausoleul Marasti

Osemintele lui Averescu - Endoscopie la Mausoleul Marasti

de Andy Stanescu    |    24 Feb 2007   •   00:00
Osemintele lui Averescu  - Endoscopie la Mausoleul Marasti

Osemintele maresalului Alexandru Averescu starnesc controverse. Exista voci care sustin ca au fost furate de comunisti, altii afirma ca ele se afla exact acolo unde au fost inhumate in urma cu 69 de ani.

Primele informatii privind disparitia osemintelor celui care a condus Armata Romana pe frontul Marasti-Oituz in primul razboi mondial au aparut inca de acum trei ani. Pana de curand, nimeni nu le-a luat in serios.

CERCETARI. Saptamana trecuta insa, directorul Directiei pentru Cultura Vrancea, Paraschiv Usturoiu, a sesizat Parchetul Judetean si s-a deplasat cu mai multi ziaristi la fata locului. Acestia au reusit sa filmeze si sa fotografieze o parte din interiorul criptei maresalului printr-o gaura luminata cu un bec. Nu au vazut nici o urma de sicriu sau oseminte, ci doar un spatiu gol. Ieri, o comisie de ancheta formata din reprezentanti ai Parchetului si Politiei Judetene Vrancea, dar si dintr-un consilier de la Oficiul National pentru Cultul Eroilor a descins la Mausoleul Marasti pentru a elucida cazul semnalat. Ziaristilor li s-a permis accesul in interior abia dupa incheierea cercetarilor, care au constatat tot prin privitul pe gaura cu ajutorul becului. Anchetatorii au gasit de cuviinta sa nu ridice placa sarcofagului, asa cum aveau misiunea, multumindu-se cu faptul ca au reusit sa zareasca cu ajutorul instrumentelor din dotare sicriul mult cautat. Ceea ce a starnit nemultumirea lui Usturoiu, care se crede victima unui complot, spunand ca "se impunea ridicarea placii si verificarea sarcofagului, pentru a se sti cu siguranta daca acesta apartine maresalului".

"CERTITUDINE". Mult mai linistit si convins de existenta in interiorul criptei a sicriului cu osemintele maresalului s-a declarat a fi reprezentantul organismului care raspunde la nivel national de problematica mormintelor de razboi, colonelul Ion Schipor. "Am deplina certitudine ca este sicriul inhumat aici in 1938, la inaugurarea mausoleului. Intr-adevar, sicriul este deplasat din ax, dar, probabil din cauza cutremurelor sau a alunecarilor de teren, nu pentru ca s-ar fi umblat acolo", ne-a precizat Ion Schipor.

Disputa in jurul acestui caz nu este nici pe departe clarificata si se asteapta alte investigatii pentru elucidarea definitiva a problemei. Pana atunci, se pare ca linistea eroilor care isi dorm somnul de veci la Marasti va mai fi deranjata.

CINE A FOST ALEXANDRU AVERESCU
Maresalul Alexandru Averescu (foto) a condus Armata Romana in lupta de pe frontul Marasti - Marasesti - Oituz, declansata la 11 iulie 1917. Sub conducerea sa, Armata Romana a reusit sa distruga frontul german. La 26 ianuarie 1918, generalul Alexandru Averescu este insarcinat de catre Regele Ferdinand I cu formarea unui nou guvern. Maresalul Averescu se stinge din viata in Bucuresti, la 2 octombrie 1938, la varsta de 79 de ani. El a fost inmormantat in cripta construita pe locul unde a spart frontul german la Marasti, in mausoleul din aceasta localitate.
×
Subiecte în articol: observator averescu