Absolvenţii liceelor tehnologice şi profesionale, care dau Bacalaureatul în aceste zile, îşi doresc în număr foarte mare să meargă la facultate, deşi deţin calificări suficiente care i-ar ajuta să-şi găsească un loc de muncă. Ei îl contrazic pe preşedintele ţării, care spune că România are nevoie mai degrabă de ospătari şi tinichigii decât de filosofi.
Copiii învaţă o meserie şi se pot angaja imediat cum termină şcolile de arte şi meserii (SAM). Cu toate acestea, puţini mai sunt aceia care consideră că le este suficientă o astfel de calificare pentru a se descurca în viaţă. Diploma de licenţă pare calea cea mai uşoară spre un trai mai bun şi spre câştigarea respectului societăţii. Altfel, "nici la REBU nu te primeşte doar cu liceul", "nimeni nu te bagă în seamă dacă n-ai facultate", susţin elevii de la Colegiul Economic "Viilor" din Bucureşti.
Înainte, SAM-urile erau cele care scoteau meseriaşii necesari pe bandă rulantă: armate de ospătari, bucătari, zidari, iar rolul de a pregăti viitorii studenţi revenea liceelor teoretice. Acum, tinerii ospătari nu se mai mulţumesc cu acest statut, ci doresc să aibă şi studii superioare.
"Eu chiar mi-am dorit să mă fac ospătăriţă şi a fost foarte frumos. Am terminat primele două clase de ospătărie, apoi am trecut la liceu, la tehnologia turismului. Diplome am deja multe, dar voi merge neapărat şi la facultate. Încă nu m-am hotărât la care. În ziua de azi se cer studii superioare aproape peste tot, dar eu, ca ospătar, pot să merg oriunde. Am lucrat până acum la hoteluri de 4 şi 5 stele, la sfârşitul săptămânii. Câştigam acceptabil: 1 milion-două pe zi", povesteşte Alexandra.
70%-80% REUŞESC LA FACULTATE
La Colegiul Economic "Viilor", cei mai mulţi elevi de liceu sunt dornici să meargă la facultate: "10%, maximum 20% nu sunt interesaţi", ne spune Viorica Dorin, directorul adjunct al liceului. Această instituţie nu este nici pe departe una de elită, însă proporţia celor care urmează şcoli superioare este foarte ridicată.
"Noi am păstrat legătura cu o mare parte din copiii care au terminat la noi şi, dintre ei, 70%-80% reuşesc la facultate. Se orientează mai mult spre profilul economic şi chiar au un avantaj în faţa celor de la liceele teoretice. De obicei aleg universităţi particulare, unde este mai uşor. Mulţi dintre ei lucrează şi vor să-şi păstreze locul de muncă şi în timpul facultăţii. Altfel nu s-ar putea întreţine", completează directoarea.
Pentru a putea da la facultate, elevii care fac o meserie trebuie să îşi completeze studiile cu un an de liceu. Acest lucru le permite să-i ajungă din urmă pe colegii lor de la liceu şi să susţină examenul de Bacalaureat, chiar dacă printre ei sunt destui care nu au luat Capacitatea sau Testele Naţionale. După Bacalaureat vine facultatea.
"Cam 50% din cei de la SAM îşi continuă studiile, dau Bacul şi unii dintre ei merg chiar şi la facultăţi. Sunt şi copii care abandonează, deşi noi am făcut demersuri să-i împiedicăm. Am colaborat şi cu poliţia, însă tot pierdem câte doi sau trei elevi pe an din fiecare clasă", spun cei din conducerea liceului.
"VOI FI NOUL PIEDONE"
De altfel, în puţine cazuri, copiii ajung la şcolile de arte şi meserii pentru că îşi doresc acest lucru. Ei nu mai prind locuri la liceele teoretice din cauza mediilor mici şi sunt obligaţi să meargă la cele tehnologice. "Nu am vrut să ajung aici", spune Cristina S, tehnician în comerţ, care a intrat întâi la SAM.
"Aşa am fost repartizată, dar nu-mi pare rău. Am plecat şi în străinătate, în Germania, cu un proiect şi am şi diplomă recunoscută internaţional. Aici am învăţat tot ce se întâmplă într-un magazin, cum să mă port cu clienţii, cum să-i manipulez să cumpere şi să revină. După Bac îmi doresc să fac facultatea de psihologie", spune eleva.
Frunză, în schimb, a venit special să înveţe cum să-şi câştige existenţa: "Am venit să învăţ o meserie. Datorită şcolii am cunoscut multă lume, de la oameni simpli la cei din Parlament. Eu am lucrat şi la Parlament, la hoteluri de lux, am organizat conferinţe, recepţii, banchete. De câştigat se câştigă uneori mai mult, alteori mai puţin.
Cel mai mult am luat 9 milioane pe zi, la o nuntă". Facultate? "Vreau să merg şi la facultate, chiar dacă de la liceu am o grămadă de diplome de calificare. Nu pentru că nu m-aş descurca. Tot banii ăia îi iau şi tot la fel sunt tratat. Trebuie să-ţi placă. Eu mă înscriu la Protecţia Consumatorului, la particulară. Voi fi noul Piedone."
Şi Ionuţ de la contabilitate crede că se poate descurca fără licenţă, dar asta nu înseamnă că renunţă la ea. "Ce, credeţi că licenţa e aşa de greu de obţinut? Eu dau la Drept, pentru că mă pasionează sistemul de la noi şi aş vrea să fac ori avocatură, ori jurnalism", spune băiatul.
"VINE ALTUL ŞI ÎŢI IA LOCUL"
Pentru cei mai mulţi elevi, diplomele reprezintă siguranţa unui loc de muncă stabil. Liceenii sunt convinşi că, pentru angajatori, studiile superioare sunt un criteriu de selecţie, mai ales când se fac promovările. Chiar şi cei mai competenţi sunt dezavantajaţi dacă nu îndeplinesc acest criteriu.
"Dacă nu fac o facultate pot fi doar ceva mai mare ca un vânzător, şef de raion, cum ar veni. Cu facultatea pot ajunge să lucrez la resurse umane", spune o absolventă de la tehnologia comerţului. "Toţi vrem să mergem la facultate. Vrem să avem cât mai multe diplome, altfel nu putem obţine un serviciu bun. Ştim că e criză şi nu prea se fac angajări. Peste tot ţi se cere experienţă, dar, dacă facem şi facultatea, e un punct în plus pentru noi", completează Anca, elevă la turism.
PLĂTIŢI ÎN BĂTAIE DE JOC
Deşi s-a constatat că există un deficit de meseriaşi în ţară, mulţi absolvenţi de şcoli de meserii vor să scape cât mai repede de acest statut şi se înghesuie spre universităţi. "Este nevoie de meseriaşi, însă trebuie să aspirăm spre mai mult, nu să servim toată viaţa pe alţii. Sunt oameni care se obişnuiesc aşa, şi nu e bine. Trebuie să ai un model în viaţă, iar cei care au ajuns departe te inspiră să nu te mulţumeşti cu puţin. Vreau să am ocazia să avansez, să ajung la alt nivel şi să câştig mai bine", spune Cristina S.
Foarte mulţi şi-au pus problema plecării din ţară, nemulţumiţi de condiţiile de pe piaţa muncii din România: "Meseriaşii sunt plătiţi în bătaie de joc. Aproape toţi colegii noştri vor să plece cu prima ocazie. Eu şi acum aş pleca dacă mi s-ar face o ofertă. De ce să rămâi? Să-şi bată joc de tine? În străinătate, lumea e mai civilizată şi munca ţi-e recunoscută, nu ca la noi", concluzionează Frunză.
Elevii de la "Viilor" aleg liceul
La Colegiul Economic "Viilor" din Bucureşti sunt înmatriculaţi 1.530 de elevi la liceu şi la şcoala de arte şi meserii. Dintre ei, anul acesta susţin Bacalaureatul 223 de la liceul tehnologic şi 95 de elevi de la SAM, care au terminat "prin rută progresivă". La SAM, unde pot obţine calificări în domeniul turismului, comerţului şi electromecanicii, sunt înscrişi în clasele a IX-a şi a X-a 441 de elevi, iar în anul de completare sunt înscrişi 139 de elevi, care se specializează ca ospătari, bucătari calificaţi, vânzători şi electromecanici.
Citește pe Antena3.ro