x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ouă "stresate", marcate cu cifra 3, aduse din Polonia şi distribuite ilegal cu cifra 1 în supermaketurile din România

Ouă "stresate", marcate cu cifra 3, aduse din Polonia şi distribuite ilegal cu cifra 1 în supermaketurile din România

12 Ian 2012   •   06:12
Ouă "stresate", marcate cu cifra 3, aduse din Polonia şi distribuite ilegal cu cifra 1 în supermaketurile din România

Politia Capitalei si Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) fac controale, in aceasta dimineata, la cateva depozite de alimente din Bucuresti si Dambovita.

Primele cercetari au aratat ca o firma aducea oua de categoria 3 din Polonia, dupa care le remarca in fals cu stampile contrafacute cu categoria 0, 1 sau 2. Ulterior societatea vindea ouale catre retele de hipermarketuri, dupa ce le trecea prin mai multe firme.

Controalele au loc in Piata 16 Februarie, precum si la un depozit din comuna Manastirea nr. 235, din judetul Dambovita, potrivit Politiei Capitalei, informeaza Mediafax.

Ouale marcate cu cifra 3 provin de la gaini crescute in sistem industrial gen baterie. Aceste oua au fost interzise la vanzare incepand cu luna ianuarie 2012. Interdictia este valabila in Romania si in toate statele UE. Aceste oua sunt trimise spre industrializare (transformare in praf de oua pentru industria alimentara).

Cele mai sanatoase sunt ouale cu cifra 0, adica cele ecologice, bio sau organice.

Conform reglementarilor Uniunii Europene, in functie de modalitatea de crestere a pasarilor, toate produsele avicole au mentionate pe ele, o cifra de la zero la trei, care ne ofera informatii cu privire la calitatea produsului. Astfel, prima cifra a codului (0, 1, 2 sau 3) precizeaza calitatea oului, iar numarul urmatore prezinta codul de producator.

Concret, ouale marcate cu cifra 3 provin de la gaini crescute in sistem industrial gen baterie. Cele mai sanatoase sunt ouale cu cifra 0, adica cele ecologice, bio sau organice. Aceste oua sunt de la gaini crescute in aer liber, care nu sunt hranite cu furaje chimice, cu antibiotice sau hormoni.

Pasarile care produc ouale cu cifra 1 sunt si ele crescute liber, dar nu primesc numai hrana ecologica. Gainile din urmatoarea categorie, care fac oua cu cifra 2, cresc in hale si sunt hranite cu furaje. (V.M.)

×