x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator (P) Atelier ocupaţional Samusocial în Grozăveşti

(P) Atelier ocupaţional Samusocial în Grozăveşti

06 Feb 2015   •   15:42
(P) Atelier ocupaţional Samusocial în Grozăveşti

Persoanele defavorizate din Bucureşti au la dispoziţie, începând de astăzi un nou Atelier ocupaţional deschis de Asociaţia Samusocial în faţa Grădinii Botanice la pe strada Grozăveşti nr. 82. Centrul se adresează persoanelor defavorizate din Bucureşti care, pe lângă asistenţă medicală şi socială, vor putea beneficia de pregătire într-o meserie.

În Bucureşti sunt aproximativ 5.000 de persoane fără adăpost iar Samusocial este singura asociaţie care oferă zilnic asistenţă multidisciplinară acestor persoane. Realizarea centrului a costat 165.000 de euro şi s-a făcut cu finanţare de la Ministerul Muncii şi Familiei din România, Veolia Eau, Fundaţia Internaţională Carrefour, BRD-Groupe Societe Generale. « Rolul Apa Nova Bucureşti este de a ajuta social, medical şi de a participa la reintegrarea socială, atunci când este posibilă», se arată într-un comunicat al companiei, unul dintre finanţatorii acestui proiect.

Oamenii străzii sunt ajutaţi social şi medical de o echipă de 14 salariaţi (asistenţi sociali, medici, psiholog) şi prin intermediul echipei mobile de zi şi de noapte pentru persoanele cele mai defavorizate şi cele care nu se pot deplasa, precum şi al centrului de zi pentru consultaţii şi igiena zilnică. Echipele mobile şi personalul însoţitor al centrului de zi al Asociaţiei Samusocial din România au în grijă persoane adulte fără adăpost care trăiesc în Bucureşti. Aceste persoane nu beneficiază în general de niciun tip de protecţie socială sau acces la orice fel de îngrijire iar Samusocial este singură lor posibilitate de a fi conectaţi la societatea civilă. În fiecare an sunt 1.500 de persoane diferite care sunt asistate, zi şi noapte. În prima fază, echipele mobile caută să întâlnească persoanele cele mai defavorizate social sau care nu se pot deplasa. Medicul pune un prim diagnostic şi prescrie tratamentul de început. Odată ce persoană este stabilizată din punct de vedere medical, asistenţii sociali îi ajută să facă demersurile necesare pentru obţinerea actelor de identitate şi a indemnizaţiilor ce li se cuvin ca şi drepturi. La centrul de zi, echipă primeşte în jur de 50 de persoane pe zi. Acestea au toate condiţiile pentru a se spăla, a-şi schimbă hainele şi primi o masă. Un medic, un asistent social şi un psiholog le oferă consultaţii.

×