x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator (P) Soft-urile educaţionale - un răspuns la întrebările esenţiale despre educaţia copiilor

(P) Soft-urile educaţionale - un răspuns la întrebările esenţiale despre educaţia copiilor

21 Oct 2013   •   00:10
(P) Soft-urile educaţionale - un răspuns la întrebările esenţiale despre educaţia copiilor

Într-o lume tehnologizată, care-i face pe copiii de astăzi curioşi şi dornici de descoperiri senzaţionale în legătură cu tot ceea ce se poate accesa online, pe laptop, PC, tabletă sau orice gadget, soft-urile educaţionale se potrivesc perfect nevoii de cunoaştere a micuţilor.
Aceste soft-uri îi ajută pe copii să descopere, încă de la cele mai fragede vârste, că învăţătura este o joacă utilă şi plăcută şi că, jucându-se, învaţă cele mai interesante lucruri, mereu cu zâmbetul pe buze.

Bineînţeles, atunci când alegem soft-uri educaţionale pentru copiii noştri trebuie să ţinem cont de mai mulţi factori. Cei care se ocupă de educaţia copiilor, fie ei părinţi, educatori, învăţători sau profesori, trebuie să caute în soft-urile educaţioale cele mai bune metode pentru a îmbunătă şi procesul de învăţare al elevilor. Astfel, soft-urile educaţionale îi ajută pe adulţi să facă mai mult pentru copii, să-i îndrume pe aceştia către succes, pas cu pas, stimulându-le micuţilor interesul faţă de nou, imaginaţia, gândirea logică şi capacităţile de comunicare, cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră.

Pasiunile copilului pot reprezenta un punct de plecare pentru alegerea soft-urilor educaţionale, dar nu ar trebui să rămână singurul criteriu pentru această alegere. Software-ul educaţional ar trebui să fie ales şi în funcţie de ceea ce învaţă copilul la şcoală, astfel încât să-i devină acel prieten de joacă ce-l ajută să-şi facă lecţiile cu zâmbetul pe buze. Edumagazin.ro  propune o gamă impresionantă de soft-uri educaţionale, cu niveluri diferite de dificultate, ce implică folosirea unor procese superioare de gândire, precum gândirea critică, luarea deciziilor, sau chiar capacitatea de a construi ceva în lumea reală. Un exemplu poate fi produsul “EDU Civică, promovat de Edumagazin.ro , soft-ul educaţional de educaţie civică pentru clasele III-IV EDU, ce conţine 12 lecţii, fiecare având câte un joc educativ şi o aplicaţie, cărora li se adaugă 5 teste de verificare, 55 de fişe de lucru şi un dicţionar cu 117 termeni cheie. Cu un asemenea “prieten de joacă’, elevul se va familiariza foarte repede cu principiile educaţiei civice, cu terminologia domeniului şi va înţelege de ce îi sunt necesare aceste cunoştinţe.

Printre avantajele majore ale soft-urilor educaţionale se numără capacitatea lor de a simula, pe ecran, fenomene şi procese a căror reproducere în laboratoare este foarte costisitoare. Randamentul predării este optimizat, cu ajutorul soft-urilor educaţionale, prin exemplificări multiple. Un exemplu în acest sens ar putea fi EDU Ştiinţe ale Naturii III,  un înlocuitor modern al manualului clasic de ştiinţe ale naturii pentru clasa a III-a, ce conţine un CD (soft educaţional), o revistă - manual şi un joc didactic, materiale ce acoperă în întregime programa şcolară. CD-ul este o adevărată enciclopedie animată, ce prezintă corpuri şi transformarea acestora, plante, animale, corpul uman şi mediul înconjurător.  

Din perspectiva rezultatelor instruirii, soft-urile educaţionale se clasifică în funcţie de domeniul vizat: sunt soft-uri care vizează comportamente de cunoaştere sau capacităţi de înţelegere; soft-uri de aplicare; soft-uri care vizează capacităţi de analiză sau de sinteză; soft-uri care dezvoltă competenţele de evaluare. În funcţie de strategia abordată, acestea se clasifică în soft-uri ce favorizează strategii sau abordări de tip inductiv, soft-uri în care predomină strategii sau abordări de tip deductiv, soft-uri care favorizează activităţi colaborative, soft-uri care permit învăţarea independentă, soft-uri în care învăţarea este condusă, mediată de profesor.

Edumagazin este un portal online ce oferă produse educaţionale multimedia şi documentare de la cei mai prestigioşi realizatori, jocuri educative şi materiale informative atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari.

×