x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pacepa isi ia drepturile inapoi

Pacepa isi ia drepturile inapoi

06 Mai 2004   •   00:00

Documentele privind reabilitarea fostului general Mihai Pacepa au ajuns la Ministerul de Interne. Ele sunt studiate acum de Directia Juridica din minister.

Directia Juridica din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) studiaza documentele privind repunerea in drepturi a fostului general de securitate Mihai Pacepa. Aceste documente au intrat in posesia oficialilor MAI ieri-dimineata, au precizat surse din minister.
ION ALEXANDRU, MONICA IORDACHE

Documentele aflate in studiu la MAI contin date si informatii care ar conduce la reabilitarea generalului Pacepa. Deoocamdata, Ministerul Administratiei si Internelor nu poate da nici un fel de informatii cu privire la etapele ce vor fi parcurse, pana cand absolut toate documentele nu vor fi studiate de reprezentantii Directiei Juridice. Serviciul de Relatii cu Publicul al MAI sustine ca totusi problema va fi urgentata si, la finele acestei saptamani, vor fi facute cunoscute rezultatele.

Reprezentantii Directiei Juridice vor studia aceste documente, printre care si hotararea instantei supreme prin care Mihai Pacepa va trebui repus in toate drepturile, inclusiv cele politice si militare, pe care le-a pierdut prin condamnarea din vara anului 1978. Astfel, se poate spune ca lui Mihai Pacepa ii va fi recunoscut gradul de general. Un alt drept pe care Pacepa il poate dobandi se refera la calcularea pensiei pe care generalul de securitate trebuia sa o primeasca din 1978 pana in 2004.

Talpes l-a „dezinformat" pe presedinte

Avocatul lui Pacepa, Catalin Dancu, a spus intr-un interviu acordat BBC ca fostul consilier prezidential Ioan Talpes nu i-a prezentat presedintelui Iliescu toate informatiile, pentru ca are resentimente fata de Pacepa. „Dl Talpes cred ca isi face un joc propriu. El a fost tinta predilecta a unor atacuri extraordinar de dure ale domnului Pacepa in lucrarile sale vizavi de trecutul sau securist", a explicat Dancu. Avocatul fostului sef al DIE a precizat ca singura persoana care a luat in concret decizia analizarii si a punerii in aplicare este presedintele Iliescu si consilierul sau, Rodica Stanoiu.

Iliescu nu se baga

Presedintele Iliescu nu vrea insa sa se implice direct in acest caz si sustine ca nu ii revine dreptul de a-i reacorda lui Pacepa gradul de general. Consilierul de stat pe probleme juridice, Serban Nicolae, spune ca procedura de reabilitare a fostului sef al spionajului romanesc nu are legatura cu atributiile presedintelui. El a explicat ca decizia instantei recunoaste faptul ca Ion Mihai Pacepa nu a pierdut niciodata gradul de general, nu stabileste ca acest grad i se reacorda de la o anumita data. Desi presedintele semneaza decretele de acordare a gradului de general, cazul Pacepa este diferit, intrucat se recunoaste continuitatea detinerii lui si nu mai este nevoie decat de masurile administrative de repunere in drepturi. Serban Nicolae a mai spus ca adresa trimisa de consilierul prezidential Rodica Stanoiu catre MAI nu este o cerere de punere in aplicare a hotararii judecatoresti, ci o informare ca reprezentatul lui Ion Mihai Pacepa a solicitat repunerea acestuia in drepturi, iar ministerul trebuie sa faca demersurile necesare, si nu Administratia Prezidentiala.

Masuri administrative

Serban Nicolae a explicat ca, potrivit procedurilor, ministrul de Interne sau seful oricarei alte institutii care detine dosarul lui Pacepa nu trebuie decat sa dea un ordin de repunere in drepturi, luand la cunostinta hotararea judecatoreasca. In plan administrativ, institutia va opera in cartea de munca, va cere Casei de pensii recalcularea drepturilor, ii va restitui uniforma etc.

Proprietatea trebuie dovedita

In privinta averii lui Pacepa, lucrurile sunt mai complicate. Consilierul de stat Serban Nicolae spune ca, dupa fuga acestuia, au fost inventariate toate obiectele gasite in locuinta acestuia. Autoritatile nu au facut insa nici o diferentiere intre bunurile detinute in mod legal de Pacepa si cele care se aflau in mod „intamplator" in locuinta sa. Astfel, pentru recuperarea averii, acesta trebuie sa faca dovada legala a bunurilor pe care le poseda. In lista intocmita in 1978 erau mentionate: aparatura electrocasnica si bunuri electronice, un autoturism Mercedes 220 D cu accesorii, 14 tablouri semnate de pictori celebri, o colectie cu 15 pusti de vanatoare si alte arme, obiecte personale, imbracaminte, bijuterii, tigari si bauturi straine, valuta si depuneri in lei pe carnete CEC, o colectie de carti rare. Detalierea si descrierea obiectelor si bunurilor confiscate contin sute de pagini. Numai valoarea tuturor tablourilor confiscate s-a ridicat la circa 225.000 lei.
×
Subiecte în articol: observator pacepa