x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Neuroreabilitarea pacienților cu AVC a reunit la Tashkent peste 300 de neurologi

Neuroreabilitarea pacienților cu AVC a reunit la Tashkent peste 300 de neurologi

de Adrian Stoica    |    25 Iun 2023   •   13:25
Neuroreabilitarea pacienților cu AVC a reunit la Tashkent peste 300 de neurologi
Sursa foto: freepik

În fiecare an, milioane de oameni, din întreaga lume, suferă un accident vascular cerebral și, din nefericire, peste jumătate dintre aceștia pierd lupta cu această afecțiune gravă, iar ceilalți, într-o proporție foarte mare, rămân cu diverse grade de dizabilitate permanentă.

Pentru aceștia, rata de supraviețuire și îmbunătățirea substanțială acalității vieții sunt direct proporționale cu dezvoltarea programelor și strategiilor inovative pe care, cele mai importante organizații medicale profesionale ale lumii le derulează și implementează la nivel global într-un amplu concept denumit neuroreabilitare .

 

   În acest context, precum și în celal perfecționării prin educație medicală continuă neurologică, s-au derulat în perioda 22-25 iunie, la Tashkent, în Uzbekistan, două mari evenimente internaționale dedicate prevenției, diagnosticării, dar mai ales tratării și reabilitării pacienților care au suferit un Accident Vascular Cerebral.

      Astfel, în perioada 22-23 iunie a avut loc un prim curs inovativ dedicat disfagiei post AVC, proiect integrat în Planul de Acțiune pentru Accidentele Vasculare Cerebrale în Europa (SAP-E) la care a aderat și România la finele lunii mai,plan strategic dezvoltat de European Stroke Organization și Stroke Alliance for Europe care trebuie implementat până în anul 2030. Cursul a fost organizat de către Federația Europeană a Societăților de Neuroreabilitare (The European Federation of NeuroRehabilitation Societies -EFNR) și Organizația Europeană a AVC, (European Stroke Organization - ESO).

          De altfel, acest curs important a fost un preambul al Congresului Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroreabilitării (SSNN), a cărui a 18-ediție a reunit, în perioada 24-25 iunie, reputati cercetători științifici, profesori și medici neurologi din întreaga lume pentru a prezenta și supune dezbaterilor cele mai recente descoperiri din aria tratării și neuroreabilitării pacienților care au trecut printr-un accident vascular cerebral.

          Mai mult, EFNR și ESO au semnat un Memorandum privind extinderea colaborării multianuale ce vizează prioritizarea schimbului de expertiză și consolidarea informațiilor între cercetătorii științifici și medicii neurologi din întreaga lume prin integrarea și dezvoltarea unor evenimente educaționale medicale specifice, precum și a unor noi ghiduri medicale și de cercetare aprofundată în domeniul neuroreabilitării.

 

          Un astfel de nou ghid, ce se adreseaza neuroreabilitării după AVC, reprezintă unul  dintre principalele obiective ale EFNR si ESO care se va dezvolta în parteneriat cu Academia Europeană de Neurologie, cele  trei mari societăți academice urmând să se reunească  la Budapesta în contextul celui de-al 9-lea Congres al Academiei Europene de Neurologie, eveniment care se va desfășura în perioada 1 - 4 Iulie 2023.

 

        “Ne dorim ca toate aceste reuniuni să ducă la o integrare uniformă a tuturor programelor strategice prin care să reușim atât identificarea provocărilor și oportunităților regionale, implementarea globală a soluțiilor inovative în managementul pacientului, cât și amplificarea schimbului de expertiză între toți actorii implicați în vastul domeniu al neuroreabilitării”a declarat președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR)și al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroreabiltării (SSNN), prof. univ. dr. Dafin Mureșanu.

         

       Acesta a precizat că „manifestarea științifică a SSNN a reunit reputați experți în neuroreabilitare într-o paradigmă multidisciplinară cu unicul scop de a elabora un plan de acțiune comun și de a extinde rețeaua și raza educațională a WFNR/EFNR prin implementarea unui pachet complet de programe de referință în ceea ce priveşte strategia de dezvoltare a modulelor ce vizează neuroreabilitarea, de la cercetarea fundamentală şi până la implementarea soluţiilor inovative în practica clinică”

La nivel global, se produc aproximativ 17 milioane de accidente vasculare cerebrale în fiecare an, dintre care 60% apar la persoanele cu vârsta sub 70 de ani, iar una dintre dificultățile cu care se confruntă pacienții post AVC este aceea de înghițire a alimentelor și poartă denumirea medicală de disfagie . Această afecțiune este asociată cu un risc de 4,08 ori mai mare de pneumonie și un risc de mortalitate cu 4,07 ori mai mare la pacienții cu accident vascular cerebral acut, prevalența disfagiei post-AVC  variind între 39% și 80% dintre pacienți.

 

×
Subiecte în articol: pacienti AVC