Marcel Hoară va veni mai des la Gorj, nu pentru a se ocupa de bunul mers al companiilor statului în care este preşedinte sau membru în AGA şi CA-uri, ci pentru a da cu subsemnatul în faţa procurorilor. Direcţia Naţională Anticorupţie va verifica legalitatea acordării sumelor de bani de la Complexul Energetic Rovinari către cluburile sportive din judeţ. Anchetatorii s-au sesizat după ce Jurnalul Naţional a prezentat, în exclusivitate, documentul în care Hoară ca preşedinte al Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Rovinari acorda 1.500.000 de lei, sponsorizare pentru fotbal, fără ca bugetul de venituri şi cheltuieli al societăţii să fie aprobat.
Hotărârea Consiliului de Administraţie cu numărul 1 din 12 ianuarie 2010, semnată de preşedintele Marcel Hoară, prin care Complexul Energetic Rovinari alocă 1.500.000 de lei, înainte ca bugetul instituţiei să fie aprobat, unor cluburi de fotbal, drept sponsorizare, i-a adus democrat-liberalului un dosar penal. Facsimilul prezentat de Jurnalul Naţional a fost dovada care i-a determinat pe procurorii anticorupţie să se sesizeze. Surse din cadrul instituţiei au precizat că vor fi cerute către Complexurile Energetice Rovinari şi Turceni şi SNLO toate documentele prin care companiile statului au acordat bani către Clubul de Fotbal Pandurii Târgu-Jiu, condus de sindicalistul Marin Condescu.
Mai multe voci din cadrul Complexului Energetic Rovinari susţin că dacă va exista o anchetă serioasă cu privire la aceste fonduri, procurorii vor constata că de doi ani încoace banii pentru sponsorizarea fotbalului au fost acordaţi în mod ilegal.
ACTE CARE DISPAR...
Pentru a da o notă de legalitate cu privire la sponsorizarea echipei de fotbal Pandurii Târgu-Jiu, Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Primăria municipiului Târgu-Jiu şi Consiliul Judeţean Gorj au devenit membri fondatori ai Asociaţiei Sportive Pandurii Târgu-Jiu în 2004. Sumele plecate din conturile companiilor de stat la Pandurii Târgu-Jiu au fost uriaşe, sute de miliarde de lei vechi.
În 2008, însă, directorul din acea vreme al Complexului Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel, a avut o idee care l-a costat, în final, funcţia: "Împreună cu preşedintele Clubului Sportiv Energia am făcut demersuri la Consiliul de Administraţie pentru ca termocentrala Rovinari să iasă din asociaţie. Atunci preşedinte al CA-ului la Rovinari era Adriana Oros, din partea AVAS", explică Laurenţiu Ciurel, fostul director general al Complexului Energetic Rovinari.
Partea interesantă este că acea hotărâre a CA-ului nu mai este de găsit în instituţie.
După momentul ieşirii din asociaţie, Ciurel a fost ameninţat de Marin Condescu cu schimbarea ca director general. Pe 8 ianuarie 2009, promisiunea lui Condescu s-a concretizat. Mai mult, chiar ministrul Economiei, Adriean Videanu l-a ameninţat pe Ciurel, cerându-i public să se potolească. "Transmiteţi-i domnului Ciurel să stea cuminte, pentru că la fărădelegile pe care le-a făcut, făcând licitaţii pentru investiţii fără finanţare, s-ar putea să dea cu subsemnatul la autorităţile în drept. Transmiteţi-i din partea mea acest lucru. Să nu mai dea sugestii actualilor directori. Era bine ca el să respecte legea în condiţiile în care a fost director la Rovinari", a spus în aprilie 2009 ministrul Economiei.
SUME ALOCATE ILEGAL
"După ce Complexul Energetic Rovinari a ieşit din asociaţia lui Condescu, banii către Clubul de fotbal plecau pe calea sponsorizării, adică sume cu mult mai mici decât înainte, pentru că sponsorizările se dau într-un anumit procent din profitul instituţiei. De exemplu, pe sponsorizare s-au dat 10 miliarde de lei vechi pe tot anul, până atunci sumele acordate sunt de neimaginat. Am informaţii că pe tot parcursul anului 2009 au fost daţi bani în continuare către Pandurii Târgu-Jiu şi pentru că sponsorizare nu se mai putea face, pentru că nu exista profit, banii erau luaţi din fondul de cheltuieli social-culturale de 2%, acolo de unde se acordă ajutoare pentru înmormântări, pentru nunţi şi alte cheltuieli. Sumele date la Pandurii au fost cu mult mai mare decât acel fond constituit. Consider că sumele date sunt ilegale", a explicat Ciurel.
VIDEANU MINTE DIN NOU!
După ce a văzut cu ochii lui actul care-l aduce acum pe Marcel Hoară în faţa procurorilor, ministrul Adriean Videanu a declarat că a cerut, deja, corpului său de control să verifice dacă informaţiile prezentate de Jurnalul Naţional sunt adevărate: "Am timis deja corpul de control la Rovinari şi dacă informaţiile se verifică, voi lua măsuri, îl voi demite pe Marcel Hoară din funcţia de preşedinte al Consilului de Administraţie al Complexului Energetic Rovinari", a precizat Videanu.
Numai că inspectorii ministrului s-au împotmolit pe drumul spre Rovinari. La patru zile de la declaraţia sa că inspectorii săi deja sunt la Complex, prin instituţia de la Rovinari nici urmă de funcţionari ai ministerului. "Nu a venit nimeni de la minister, noi îi aşteptăm. Au tot timpul să ajungă, până acum nu a venit nimeni de la minister", a precizat directorul general al Complexului Rovinari, Tiberiu Trotea.
În aceste condiţii, cineva minte: Videanu sau Tiberiu Trotea, iar suspiciunile că ar exista un control serior deja încep să apară.
Reamintim, în 12 ianuarie 2010, Marcel Hoară, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Rovinari, a aprobat, înainte de aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, alocarea sumelor de 1.000.000 lei (10 miliarde de lei vechi) pentru Clubul SportivPandurii Târgu-Jiu şi 500.000 de lei pentru Clubul Sportiv Energia Rovinari. "Valorile aprobate se vor încadra în bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2010, ce urmează a fi suspus aprobării Adunării Generale a Acţionarilor a societăţii", se mai arată în hotărârea CA-ului, semnată de Marcel Hoară prin care s-a făcut sponsorizarea.