x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Demonstraţie de forţă” de Ziua Naţională la Miercurea-Ciuc: “Au venit să păzească afişele autonomiste!” (VIDEO)

“Demonstraţie de forţă” de Ziua Naţională la Miercurea-Ciuc: “Au venit să păzească afişele autonomiste!” (VIDEO)

de Istvan Deak    |    02 Dec 2012   •   13:59
“Demonstraţie de forţă” de Ziua Naţională la Miercurea-Ciuc: “Au venit să păzească afişele autonomiste!” (VIDEO)

Aproximativ trei mii de persoane au participat, sâmbătă, la prima paradă militară cu tehnică uşoară de luptă organizată, în ultimii 23 ani, la Miercurea Ciuc, cu ocazia Zilei Naţionale a României. În centrul oraşului, în piaţa din faţa statuii Ostaşului Necunoscut au venit, purtând steaguri în mâini, persoane de toate vârstele care au asistat la ceremonialul militar şi religios. Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan, împreună cu un sobor de preoţi, au oficiat o slujbă religioasă în memoria eroilor căzuţi la datorie şi a fost sfinţit un drapel naţional care i-a fost înmânat prefectului judeţului.

Reportaj la Duna TV   
În cadrul unui reportaj al ştirilor Duna TV, edilii politici locali s-au plâns că manifestaţia a fost “o demonstraţie de forţă cu rol de intimidare”. “La Adunarea Naţională de la Alba-Iulia din data de 1 decembrie 1918, un număr de 1.228 de reprezentanţi români au solicitat unirea Transilvaniei cu România fără să ceară părerea maghiarilor şi saşilor”, susţine Duna TV. “După atâtea măsuri de austeritate, ţara nu avea nevoie de o astfel de paradă militară. Pe mine m-a surprins şi mi se pare ciudat că tocmai cu o săptămână înaintea alegerilor are loc o asemenea demonstraţie de forţă”, a comentat o trecătoare la apariţia tancurilor.

Deranj
 “Ziua de 1 decembrie este sărbătorită în fiecare an cu o festivitate populară sau cu o paradă militară. Anul acesta au optat pentru a doua variantă. Noi nu ne opunem, dar din punctul meu de vedere este vorba doar de o isterie mediatică”, a precizat viceprimarul oraşului Miercurea-Ciuc, Antal Attila.

Fostul secretar de stat în cadrul Ministerelor Turismului, Mediului şi Transporturilor din perioada 2007-2011, Tanczos Barna, nu vede utilitatea unei parade de o asemenea amploare. “Vorbim de o demonstraţie de forţă şi de o tentativă de intimidare. Când noi eram în coaliţia de guvernare, am convenit mereu cu partenerii noştri ca astfel de demonstraţii de forţă să nu aibă loc în această zonă a ţării. Slavă Domnului, până acum nu a fost nevoie de aceste forţe armate pentru apărarea Ţinutului Secuiesc, în schimb a fost nevoie de foarte multe ori de unitatea secuilor. Acest pământ a fost apărat de noi de mult mai multe ori decât au făcut-o alţii”, a declarat Tanczos Barna, candidatul UDMR la Senat în Colegiul nr. 1 Harghita.

Interpretare
O reacţie înverşunată a avut şi Papp Elod, candidatul PPMT la Senat în Colegiul nr. 1 Harghita. “Paradele militare se ţin la Bucureşti. Faptul că au optat şi pentru Miercurea Ciuc este dovada clară că acest oraş este considerat capitala Ţinutului Secuiesc. Pe de altă parte trebuie să ne gândim că tancurile au venit să păzească afişele noastre autonomiste”, a precizat Papp pentru Duna TV. În cursul zilei de vineri, oraşul Miercurea Ciuc a fost împânzit de afişe cu mesajul: “În data de 1 decembrie 1918 ne-aţi promis autodeterminarea. Să nu uităm. Să solicităm!”. Mai mulţi membri ai organizaţiei Tinerii Maghiari din Ardeal au fost reţinuţi de jandarmi în timp ce lipeau afişele în oraş.

Ministrul de Interne, la Miercurea Ciuc

Prezent la evenimentul de la Miercurea Ciuc, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a făcut referire, în discursul său, la articolul 1 din Constituţie care consfinţeşte faptul că România este stat naţional şi unitar “la care nimeni nu poate atenta” şi a reiterat faptul că panourile electorale în care se vorbeşte despre federalizarea României sau despre autonomia Transilvaniei reprezintă o jignire pentru români.

“Bannere cu diferite sloganuri în judeţele Harghita, Covasna sau Mureş nu-şi au locul. Ba, mai mult, unii încearcă să-i jignească pe români şi pe cetăţenii României de toate etniile cu sloganuri care să vizeze federalizarea României sau autonomia Transilvaniei. Acestea sunt jigniri şi sunt jigniri care se fac în perioada premergătoare Zilei Naţionale a României. Unii îşi închipuie că vor candida pentru alte Parlamente. Eu cred că ei candidează pentru Parlamentul României. Şi atunci când candidezi pentru Parlament juri pe Constituţie, juri că respecţi Constituţia, inclusiv articolul 1”, a subliniat ministrul Mircea Duşa.

Convieţuire paşnică
Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a pledat pentru convieţuire paşnică, indiferent de etnie, convingeri şi porniri personale. “La fel ca în orice zi, această zi trebuie să reprezinte ziua unirii cetăţenilor harghiteni într-un singur crez, acela al convieţuirii paşnice, indiferent de etnie, convingeri şi porniri personale. Să nu uităm niciodată istoria noastră, să nu uităm tradiţiile noastre şi frumoasele calităţi ale neamului nostru - bunătatea sufletească şi dragostea”, a spus Adrian Jean Andrei.

În încheierea ceremonialului a avut loc, în premieră în ultimii 23 ani, o paradă militară cu tehnică de luptă, alături de care au defilat efective militare de vânători de munte, poliţişti, jandarmi şi pompieri.  Parada a fost primită cu aplauze de cei prezenţi, cei mai încântaţi fiind copiii, mai ales că mulţi dintre ei au văzut maşini de luptă doar la televizor.


×