x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O staţie de alimentare pentru automobilele electrice va fi amenajată pe Bulevardul Unirii din Bucureşti

O staţie de alimentare pentru automobilele electrice va fi amenajată pe Bulevardul Unirii din Bucureşti

20 Aug 2013   •   16:51
O staţie de alimentare pentru automobilele electrice va fi amenajată pe Bulevardul Unirii din Bucureşti

O parcare dotată cu sisteme de alimentare pentru vehicule electrice ar putea fi amenajată pe bd. Unirii, în zona Tribunalului Bucureşti, a declarat Ion Dedu, directorul executiv al Direcţiei Transporturi, Drumuri şi Sistematizarea Circulaţiei din Primăriei Municipiului Bucureşti, informează agerpres.ro.

"Ne-am dori să promovăm un proiect pilot, în care 24 de locuri de parcare să fie dotate cu sisteme de alimentare cu energie electrică pentru vehicule electrice şi să oferim această posibilitate celor care vor dori să le utilizeze. Am stabilit locaţia, ea se găseşte pe bd. Unirii, undeva vis-a-vis de Tribunalul Bucureşti. Este o zonă destul de centrală, vizibilă, pentru că atunci când vrei să promovezi un sistem trebuie să-l şi prezinţi corespunzător", a susţinut Dedu.

El a precizat că municipalitatea nu va cheltui niciun ban cu acest proiect, decât va pune locurile respective la dispoziţie. "Urmează ca un partener să vină şi să facă respectiva investiţie în instalaţiile de alimentare, Primăria recuperându-şi taxa de parcare din zona respectivă. Deci noi nu pierdem absolut nimic din acest punct de vedere", a precizat Dedu.

Oficialul PMB a adăugat că proiectul va deveni operaţional în şase luni de la semnarea protocolului cu cei care vor monta această staţie, pe propria cheltuială. "E normal să aibă nevoie de absolut toate avizele, acordurile, inclusiv autorizaţia de construire. Vorbim de realizarea racordului electric şi de montarea respectivelor sisteme de alimentare cu energie electrică", a menţionat Ion Dedu.

El a dezvăluit şi faptul că există deja parteneri şi ofertă pentru acest proiect. "Există ofertă din partea unei firme din SUA şi a Renault. Ideea este că toţi vor să vadă ce se întâmplă în primă instanţă. Că dacă se realizează acest proiect-pilot şi el nu se va dovedi atractiv, nu vom avea vehicule electrice care să se alimenteze la aceste staţii şi probabil că vom mai aştepta până când viaţa şi piaţa vor sprijini dezvoltarea unui astfel de sistem. Depindem de oamenii care doresc să-şi ia vehicule electrice, depindem de investitorii care vor să-şi doteze parcul auto cu vehicule electrice", a afirmat Dedu.

În context, el a spus că nu e momentul ca municipalitatea să-i forţeze pe operatorii care activează în domeniul taximetriei să facă investiţii în acest tip de vehicule, acestea fiind destul de scumpe, însă a fost de părere că ar trebui create facilităţi pentru cei care le vor cumpăra, în sensul ca aceştia să aibă prioritate la autorizare faţă de ceilalţi.

"Lucrurile sunt clar justificate. Vorbim de calitatea vieţii oamenilor prin calitatea aerului şi acest lucru poate fi susţinut. Bineînţeles că, pe lângă decizia autorităţilor, cred că ar fi nevoie şi de o decizie a Parlamentului, prin introducerea acestui lucru în legislaţia specifică. Guvernul şi Parlamentul ar trebui să impună şi să susţină un proiect de lege care să-i prioritizeze pe cei care vor veni şi vor utiliza astfel de vehicule", a mai precizat Directorul executiv al Direcţiei Transporturi din PMB. 

×
Subiecte în articol: ion dedu