x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parcul Bordei - Constanda blochează conturile Capitalei

Parcul Bordei - Constanda blochează conturile Capitalei

de Monica Andrei Capatos    |    02 Oct 2007   •   00:00
Parcul Bordei - Constanda blochează conturile Capitalei

Afaceristul Costică Constanda vrea să obţină şi dreptul de a construi intr-o zonă centrală a zonei verzi, şi terenul din spatele Guvernului. Deocamdată a reuşit să blocheze conturile municipalităţii cu ajutorul unui executor judecătoresc. Că aşa-i in Romănia!


Cazul Parcului Bordei va fi discutat din nou de consilierii generali ai Capitalei intr-o şedinţă extraordinară convocată măine. Costică Constanda vrea să obţină şi dreptul de a construi intr-o zonă centrală a zonei verzi şi terenul din spatele Guvernului. Deocamdată a reuşit să blocheze conturile municipalităţii cu ajutorul unui executor judecătoresc. Că aşa-i in Romănia.

Negocierile din ultimele zile dintre proprietarul Parcului Bordei şi aleşii locali ai Capitalei au dus la convocarea şedinţei de măine a Consiliului General. Pe ordinea de zi au fost trecute două proiecte de hotărăre. Primul vizează aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru o parte din terenul de 3,3 hectare situat pe malul Lacului Floreasca - adică Parcul Bordei - , document care i-ar permite lui Constanda să ridice clădiri de birouri şi blocuri de locuinţe pe suprafaţa respectivă.

Prin al doilea proiect, aleşii locali vor să-l imputernicească pe primarul Videanu pentru a negocia cu Constanda şi a semna o convenţie pentru un nou schimb de terenuri. "Vreau să-mi asum acest lucru. Din cauza celor 17 milioane de euro imputate municipalităţii pentru neaprobarea PUZ cerut de Constanda, mi-au fost blocate toate conturile primăriei, nu mai pot să fac nici o plată. Mi se pare un abuz incredibil din partea executorului judecătoresc", ne-a declarat Videanu.


NEGOCIERI IN FAVOAREA AFACERISTULUI.
Variantele propuse de Constanda sunt următoarele: renunţă la despăgubirile de 17 milioane de euro pe care le impută Primăriei dacă aleşii locali ii vor aproba un PUZ pe 5.000 de metri pătraţi şi un schimb de terenuri pentru suprafaţa care va rămăne neconstruită, adică 28.000 de metri pătraţi, sau il lasă să construiască pe toată suprafaţa din parc şi pe terenul pe care urma să-l primească la schimb, Depoul RATB din Piaţa Victoriei, să se amenajeze un parc. Surse din cadrul municipalităţii ne-au declarat că prima variantă va fi agreată de consilieri, astfel incăt măine va fi aprobat proiectul prin care i se va permite lui Constanda să construiască pe circa 5.000 de metri pătraţi. Pentru diferenţa de teren, adică 2,8 hectare, consilierii municipali ar trebui să fie de acord cu un nou schimb de terenuri. In acest mod, afaceristul "va impuşca doi iepuri deodată", va construi şi pe zona verde, şi va primi şi un alt teren la schimb intr-o zonă foarte bine cotată a Bucureştiului.


AMĂNAT ŞI TOT AMĂNAT. Terenul de 3,3 hectare din Parcul Bordei a devenit proprietatea lui Costică Constanda in 2003, in urma unei dispoziţii de primar general pe Legea 10/2001, pe vremea cănd la şefia Capitalei era Traian Băsescu. Potrivit prevederilor urbanistice in vigoare, Constanda nu poate să construiască pe o suprafaţă mai mare de 15% din actuala intindere a parcului, iar clădirile nu pot să aibă o inălţime mai mare de parter plus două etaje. Cu toate acestea, potrivit unei sentinţe a Curţii de Apel Bucureşti, Constanda a obţinut dreptul de a construi pe o treime din suprafaţa parcului un ansamblu de imobile cu o inălţime de parter plus patru etaje. Controversatul proiect imobiliar "Bordei" a fost amănat de mai multe ori pănă acum in CGMB, după ce a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului de la data de 13 iulie chiar de beneficiar, care a solicitat aleşilor locali amănarea discuţiilor pănă la redactarea sentinţei Curţii de Apel Bucureşti.


ABUZ
"Vreau să-mi asum acest lucru. Mi-au fost blocate toate conturile primăriei, nu mai pot să fac nici o plată. Mi se pare un abuz incredibil din partea executorului judecătoresc"
Adriean Videanu, primar general

×
Subiecte în articol: observator bordei constanda