Cazul Bordei revine din nou pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu General de astăzi, sub forma unui proiect ce ar avea la bază un aşa-zis schimb de terenuri intre Costică Constanda, proprietarul zonei verzi, şi Primăria Capitalei, zona vizată fiind Depoul RATB din spatele Guvernului.
Pentru a fenta exproprierea
Cazul Bordei revine din nou pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu General de astăzi, sub forma unui proiect ce ar avea la bază un aşa-zis schimb de terenuri intre Costică Constanda, proprietarul zonei verzi, şi Primăria Capitalei, zona vizată fiind Depoul RATB din spatele Guvernului. Pănă ieri, consilierii generali nu ştiau mare lucru despre acest proiect de hotărăre, aşteptănd o evaluare a celor două terenuri, ca după aceea să ia o decizie. Graba punerii pe ordinea de zi a unui proiect despre care nu se ştie mai nimic are la bază de fapt teama ca iniţiativa de expropriere pe cauză de utilitate publică a Parcului Bordei să fie aprobată mai repede decăt schimbul de terenuri. Atăt pe masa Guvernului, căt şi in Parlament, se află solicitări din partea senatorilor Marius Marinescu şi Ion Iliescu, precum şi din partea primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, ca zona verde să fie expropriată, urmănd ca proprietarul Constanda să-şi primească drepturile băneşti la preţul pieţei.
Numai că acest lucru nu este dorit evident de afacerist, aşa că incearcă forţarea aleşilor locali de a aproba un schimb de terenuri, Depoul RATB - Victoria fiind mult mai tentant decăt o expropriere.
"Schimbul de terenuri trebuie făcut pe baza unui studiu de evaluare imobiliară, să vedem dacă există o echivalenţă intre zona Bordei şi Depoul RATB. Dacă mi se dă cu cinci minute inainte de şedinţă evaluarea, eu nu votez. Trebuie comparat metru cu metru", ne-a spus Victor Adăr, consilier general.
PE NEVE. De aceeaşi părere este şi consilierul Mircea Valentin, care afirmă că Parcul Bordei este un caz dificil şi nu poate fi evaluat de pe o zi pe alta. "Noi nu suntem nişte maşini programate să dăm verdicte pe loc. Vreau să analizez foarte bine cele două terenuri, pentru a nu lua decizii pripite", a conchis alesul local.
La inceputul lunii, consilierii generali au votat, pe de o parte, un plan urbanistic zonal, care permite proprietarului Parcului Bordei să construiască in zona verde, şi, pe de altă parte, o convenţie in baza căreia să se facă schimbul de terenuri mai sus amintit.