Mai nou se caută un notar pentru a perfecta schimbul de terenuri între Costică Constanda şi Primăria Capitalei, adică între Parcul Bordei şi Satul Francez. Primarul general, Adriean Videanu, l-a acuzat ieri pe edilul Sectorului 1 că, deşi pozează în salvatorul zonei verzi, refuză să emită un certificat de urbanism necesar rezolvării acestei probleme. Chiliman se apără şi spune că legea s-a modificat între timp.
Mai nou se caută un notar pentru a perfecta schimbul de terenuri între Costică Constanda şi Primăria Capitalei, adică între Parcul Bordei şi Satul Francez. Primarul general, Adriean Videanu, l-a acuzat ieri pe edilul Sectorului 1 că, deşi pozează în salvatorul zonei verzi, refuză să emită un certificat de urbanism necesar rezolvării acestei probleme. Chiliman se apără şi spune că legea s-a modificat între timp.
Circul din jurul Parcului Bordei ia amploare, miza electorală fiind mare. Cred, şi sper că nu greşesc când spun că problema în acest moment se pune în felul următor: cine salvează Parcul Bordei este salvatorul lumii. Persoana care va apuca să spună prima, repet, prima, că a reuşit să păstreze Parcul Bordei aşa cum era încă de pe vremea lui Carol al II-lea, o zonă destinată bucureştenilor, va avea multe voturi în plus în campania electorală. Până atunci vor apărea tot felul de acuze, dovezi şi critici, atât de o parte, cât şi de cealaltă.
Ieri, primarul Adriean Videanu l-a acuzat pe edilul Andrei Chiliman că a împiedicat schimbul de terenuri între muncipalitate şi Costică Constanda. Mărul discordiei este un certificat de urbanism care servea la dezmembrarea terenului din Parcul Bordei, act ce n-a fost emis de primarul Sectorului 1. Dezmembrarea era necesară pentru ca afaceristul să poată rămâne cu 4.600 de metri pătraţi în zona verde, restul de 28.000 dându-i la schimb cu Satul Francez.
VIDEANU VREA SCUZE. “Articolul 29 din Legea 350 din 2001 spune clar că eliberarea certificatului de urbanism este obligatorie. Chiliman, cu mâna dumnealui, a semnat pentru Constanda în 2004 un certificat de urbanism pentru dezmembrarea terenului din Parcul Bordei. Îi solicit să-şi ceară scuze şi să-şi asume incompetenţa crasă de care au dat dovada angajaţii săi”, a spus Videanu.
Întrebat cum va rezolva problema Parcului Bordei, edilul-şef al Capitalei a spus că va apela la un cabinet notarial care să ia în calcul cele declarate de Chiliman şi să facă schimbul.
“Dacă cineva contestă schimbul de terenuri, Chiliman va trebui să răspundă. Până la sfârşitul acestei săptămâni sper ca lucrurile să se clarifice”, a adăugat Videanu.
LEGE SCHIMBATĂ. De cealaltă parte a baricadei, edilul de la Sectorul 1 se apără şi spune că din 2004 până în 2008 legea s-a schimbat şi că pentru astfel de dezmembrări nu mai este nevoie de certificat de urbanism. “În 2004 când mi-a cerut certificat de urbanism, era vorba de separarea celor 4.600 de metri pătraţi din Parcul Bordei de restul zonei verzi, teren identificat pe Turgheniev. Constanda putea de atunci să facă dezmembrarea. Dar nu s-a folosit de act. Acum solicitarea nu mai este pentru terenul din Turgheniev, ci pentru un teren în Eliade. Să-l ia de mână pe Constanda şi să se ducă la un notar, dar va avea o problemă, pentru că la Comisia Administrativă de la Senat a trecut solicitare privind exproprierea pe cauză de utilitate publică a Parcului Bordei”, a spus Chiliman.
Toate bune şi frumoase, numai că, prin 2006, când legea era deja schimbată, Chiliman a mai semnat un certificat de urbanism exact pentru un caz asemănător. În legătură cu suma cerută de afacerist, de 18.000.000 de euro, drept despăgubiri morale, aceasta a revenit în conturile municipalităţii, decizia Trezoreriei de a executa conturile Primăriei Capitalei fiind ilegală.
Orgoliile sunt mari, iar dacă cineva voia cu adevărat să salveze Parcul Bordei făcea toate demersurile pentru expropriere pe cauză de utilitate publică încă de acum patru ani, de când Jurnalul Naţional a început campania pentru salvarea zonei verzi, şi nu acum, în prag de alegeri locale.
Cert este un lucru: dacă schimbul va fi făcut, Constanda se va alege cu 28.000 de metri pătraţi în Satul Francez, cu 4.600 în Parcul Bordei şi cu 39 de apartamente, două centre medicale, o grădiniţa şi câteva anexe, pe toate cumpărându-le doar cu 5.800.000 de euro.
monica.andrei@jurnalul.ro