x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parcul Naţional Retezat, în semifinalele competiţiei "Cele şapte minuni naturale ale lumii"

Parcul Naţional Retezat, în semifinalele competiţiei "Cele şapte minuni naturale ale lumii"

10 Iul 2009   •   00:00
Parcul Naţional Retezat, în semifinalele competiţiei "Cele şapte minuni naturale ale lumii"

România s-a calificat în semifinalele competiţiei "Cele şapte minuni naturale ale lumii", Parcul Naţional Retezat clasându-se pe locul al zecelea între cele mai frumoase parcuri naţionale, păduri şi monumente naturale ale lumii.



Avem motive să sărbătorim. Parcul Naţional Retezat s-a clasat pe locul zece între cele mai frumoase parcuri naţionale, păduri şi monumente naturale ale lumii şi s-a calificat în semifinalele competiţiei «Cele şapte minuni naturale ale lumii", a declarat, astăzi, pentru Mediafax, responsabilul de Relaţii Publice la Administraţia Parcului Naţional Retezat, Florina Crişan.

Potrivit sursei citate, a fost o "extraordinară mobilizare" din partea românilor de pretutindeni, care au votat pe internet ca Parcul Naţional Retezat să intre în semifinale.

"Au vuit forumurile de discuţii, au sunat telefoanele de atenţionare între prieteni «nu uita să votezi Retezatul», a apărut pe bloguri vestea că «e musai» să votăm Retezatul. Le mulţumim tuturor. Ne-a unit o cauză bună şi am arătat că se poate să ieşim în faţa lumii nu numai cu cerşetori, câini vagabonzi, hoţi şi violatori puşi la zid de presa occidentală", a spus Florina Crişan.

Potrivit acesteia, urmează o aşteptare de două săptămâni, în care comitetul de experţi va hotărî cine merge mai departe. Vor fi alese 28 de candidate dintre cele 77 rămase în cursă, care, după 21 iulie, vor fi din nou supuse votului public.

"Acum, mai mult ca oricând, trebuie să demonstrăm că ştim să ocrotim ceea ce ne-a dat natura. Facem un apel către toţi vizitatorii Retezatului: haideţi să lăsăm curate locurile pe care le străbatem. Toată stima pentru cei care îşi coboară singuri punga cu deşeuri din parc. Pe aceştia, Retezatul îi aşteaptă să revină", a declarat directorul Parcului Naţional Retezat, Zoran Acimov.

O fundaţie canadiană a lansat o campanie la nivel mondial pentru alegerea a şapte minuni naturale ale lumii, iar trei arii protejate din România au fost înscrise în concursul care a debutat în anul 2007.

Astfel, Peştera Scărişoara, Parcul Naţional Retezat şi fluviul Dunărea au intrat în cursă, alături de multe alte parcuri naţionale, peşteri, munţi, lacuri şi gheţari din lume.

În prima fază a competiţiei au putut fi înscrise pe liste mai multe nominalizări pentru aceeaşi ţară. În decembrie 2008, pe baza voturilor primite, a rămas în cursă cea mai votată zonă din fiecare ţară, România fiind reprezentată de Parcul Naţional Retezat.

Acesta a fost creat în 1935, fiind primul parc naţional din România, iar rolul său este conservarea frumuseţilor acestor munţi şi a florei endemice din zonă.

"Munţii Retezat au unele din cele mai frumoase privelişti din Europa sud-estică, dar care trebuie încă atent supravegheate de către rangeri şi jandarmi, pentru a nu fi distruse de către turişti sau localnicii care îşi duc animalele la păşunat în zonă. Datorită habitatelor sale, Parcul Naţional Retezat adăposteşte o faună deosebit de bogată, atât în ceea ce priveşte numărul de specii, cât şi numărul mare de exemplare care alcătuiesc populaţiile acestor specii. Aici pot fi găsite 1.190 de specii de plante - peste o treime dintre speciile de plante din România", a declarat Florina Crişan.

Parcul Naţional Retezat cuprinde optzeci de lacuri şi tăuri şi peste douăzeci de vârfuri mai înalte de 2.000 de metri. Cel mai înalt vârf din Retezat este Peleaga - 2.509 de metri. (V.A.)

×