x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parcul Plumbuita, hăcuit ca Bordeiul

Parcul Plumbuita, hăcuit ca Bordeiul

de Monica Andrei Capatos    |    01 Aug 2007   •   00:00
Parcul Plumbuita, hăcuit ca Bordeiul

Patru hectare din Parcul Plumbuita au fost retrocedate după modelul Parcului Bordei. Un expert a mutat proprietatea revendicată de pe fundul lacului in parc, iar Curtea de Apel a inghiţit falsul ca un guvid. Primăria Sectorului 2 a fost obligată să oprească lucrările de reabilitare a zonei verzi pe motiv că aceasta are stăpăn, deşi este domeniu public. Â



Patru hectare din Parcul Plumbuita au fost retrocedate de instanţă pe baza unei expertize greşite. Primăria Sectorului 2 a fost obligată de Curtea de Apel, aceeaşi care a dat decizia definitivă şi irevocabilă şi in cazul Bordei, să oprească lucrările de reabilitare a zonei verzi pe motiv că aceasta are stăpăn, deşi este domeniu public. Instanţa a fost insă dusă de nas, terenul revendicat fiind de fapt sub luciul Lacului Plumbuita, şi nu lăngă.


Cazul Bordei nu este unul izolat, asta-i clar pentru toată lumea. Zeci de hectare din aproape toate parcurile bucureştene au fost revendicate şi căştigate de multe ori cu ajutorul instanţelor judecătoreşti.

Pe principiul că dacă se poate construi in Parcul Bordei de ce să nu se contruiască şi in Parcul Plumbuita, patru hectare au fost date unor aşa-zişi moştenitori. Astfel, prin decizia civilă pronunţată in apel la data de 15.05.2007 de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a IV-a Civilă, in dosarul nr. 39012/2/2005, instanţa obligă Primăria Capitalei şi Administraţia Domeniului Public a Sectorului 2 să lase reclamanţilor Eugenia Rodica Coroi, Maria Anca Hanganu şi Teodora Bărbulescu "in deplină proprietate şi liniştită posesie" suprafaţa de 37.097,93 metri pătraţi in Parcul Plumbuita.

Numai că expertiza depusă de cei care revedincă o parte din parc nu prea coincide cu realitatea din teren. Cu alte cuvinte, terenul cerut de moştenitorii averii lui C. Bărbulescu se află de fapt pe fundul Lacului Plumbuita şi nu lăngă, in imediata apropiere a Mănăstirii Plumbuita, aşa cum expertul a trecut in acte.


SUPERFICIALITATE. Judecătorii Curţii de Apel au dat dreptate descendenţilor familiei Bărbulescu, cu toate că expertiza depusă la dosar era improvizată.

"Primăria Sectorului 2 a inceput lucrările de amenajare a Parcului Plumbuita 2. Am rămas surprins cănd cei de la şantier m-au anunţat că a venit cineva care s-a dat drept proprietarul parcului, invocănd o hotărăre a instanţei. Nu ştiam nimic despre acest lucru, nu aveam nici o informaţie despre proces, era vorba despre domeniul public al statului", ne-a spus Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2.

Cu un dosar care punea multe semne de intrebare, totuşi magistraţii Curţii de Apel au obligat Primăria Sectorului 2 să oprească lucrările de investiţie pănă la clarificarea situaţiei.

"Aş vrea să le spun celor care revendică terenul că nici să nu se găndească vreodată că ar putea să construiască in Parcul Plumbuita. Le rup picioarele dacă mai calcă pe acolo. Instanţa a acceptat o eroare pe care expertul, angajat de cei care au revendicat, a mutat un teren dintr-o parte in alta. Ei aveau pămănt sub luciul Lacului Plumbuita, iar expertul a pus printr-o şemecherie terenul lăngă Mănăstirea Plumbuita că era mai convenabil, vorbim totuşi de un spaţiu verde", a adăugat Onţanu.


EROARE. Primăria Sectorului 2 a făcut recurs şi a cerut Curţii de Apel să rectifice decizia dată in acest caz, depunănd la dosar schiţe şi acte care demonstrează faptul că expertiza a fost făcută greşit. "Instanţa trebuie să recunoască că a fost indusă in eroare şi că a luat o decizie greşită pe baza unor documente care nu aveau legătură cu realitatea. Sper ca situaţia să fie rezolvată căt mai repede", ne-a spus edilul de la Sectorul 2.

Investiţia administraţiei locale in Parcul Plumbuita 2 se ridică la peste trei miliarde şi jumătate de lei. Deocamdată lucrările au fost oprite.

Cazul Bordei - Negocieri pentru Depoul Victoria

Discuţiile privind un eventual schimb de terenuri intre Costică Constanda, proprietarul Parcului Bordei, şi conducerea municipalităţii continuă. Avocaţii omului de afaceri negociază in aceste zile posibilitatea renunţării la zona verde, primind la schimb Depoul RATB, din spatele sediului Guvernului. Deşi premierul a declarat că vrea depoul pentru a extinde sediul din Calea Victoriei, primarul general, Adriean Videanu, mizează pe teren, spunănd că preferă să-l folosească in negocierile pentru salvarea Parcului Bordei. Edilul a precizat că pănă acum nu a primit nici o cerere din partea Executivului cu privire la Depoul RATB, afirmănd că Guvernul are deja un teren pe care pot fi construite sedii noi pentru ministerele Muncii şi Sănătăţii, instituţii pentru care Tăriceanu a cerut pămăntul.

×