x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UPDATE. Comisiile reunite de buget: Discuția privind bugetele Camerei și Senatului, amânată pentru duminică

UPDATE. Comisiile reunite de buget: Discuția privind bugetele Camerei și Senatului, amânată pentru duminică

12 Dec 2015   •   11:19
UPDATE. Comisiile reunite de buget: Discuția privind bugetele Camerei și Senatului, amânată pentru duminică

 Comisiile reunite pentru buget ale Parlamentului au decis să amâne, pentru duminică, supunerea la vot a proiectului bugetului Senatului pe anul 2016, întrucât instituţia nu a indicat sursa de finanţare pentru amendamentul care viza suplimentarea cu 36 de milioane de lei a cheltuielilor de personal.

Secretarul general al Senatului, Ion Vărgău, a explicat că bugetul adoptat iniţial de Camera superioară şi inclus de MFP în proiectul bugetului de stat nu conţinea prevederile legii 293/2015 privind aprobarea OUG 35/2015 pentru modificarea şi completarea OUG 83/2015 cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2016, care implică majorări la cheltuielile de personal, şi a precizat că Senatul intenţionează, în 2016, să suplimenteze numărul de angajaţi cu 50 de posturi.

"Prin modificarea ştatului de funcţii (a fost necesară majorarea - n.r.). Urmează, în 2016, să angajăm personal, pentru că s-au înfiinţat comisii noi şi trebuie să acoperim cu personal. (...) (Se au în vedere - n.r.) 920 de posturi în 2016. Acum, în 2015, suntem pe 870. Sunt avute în vedere 50 de posturi noi. (...) Nu a fost inclusă (creşterea pentru personalul bugetat - n.r.) pentru că noi am aprobat bugetul înainte (de adoptarea legii amintite - n.r.) şi prin hotărâre noi am solicitat 36 milioane de lei să aplicăm ordonanţa, plus creşterea la personal. Fondul de salarii pe care îl solicităm este de 129.987 mii lei", a subliniat Vărgău.

Reprezentatul Ministerului Finanţelor, secretarul de stat Daniela Pescaru, a subliniat însă că amendamentul de suplimentare a sumei alocate cheltuielilor de personal "nu prevede sursa de acoperire".

"Bugetul, pe total, are o creştere de 17,7%, iar în ce priveşte cheltuiala de personal este o creştere de 16,5%. În condiţiile în care am suplimentat cu 36 de milioane, creşterea la cheltuieli de personal ar fi de 62% şi nu avem sursă de asigurare pentru cei 36 de milioane în plus. Cred că putem merge pe acest buget, urmând ca la rectificare să analizăm, în funcţie de execuţie, suplimentarea cheltuielilor de personal sau să reducem de la alte titluri de cheltuieli din bugetul Senatului ca să majorăm cheltuielile de personal. Altă sursă nu avem", a spus aceasta.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru buget din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a precizat că Legea fundamentală stipulează faptul că resursele financiare ale Camerelor sunt prevăzute în bugetele aprobate de acestea, în timp ce Legea finanţelor publice prevede că cele două Camere, cu consultarea Guvernului, îşi aprobă bugetele proprii şi le înaintează Executivului în vederea includerii lor în bugetul de stat.

"Înţeleg de la MFP că nu s-au avut în vedere toate creşterile de cheltuieli generate de acte normative în vigoare, ceea ce mă surprinde. Suntem într-o situaţie destul de delicată şi cred că soluţia de a ieşi este aceea ca Ministerul Finanţelor să reţină ceea ce a afirmat în cadrul acestei dezbateri şi să rămână ca un angajament de a reveni, în limitele normelor legale, la rectificările din cursul anului. De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Recunoaştem că alocările nu sunt acoperitoare pentru tot exerciţiul bugetar pentru 2016", a precizat acesta.

Sursa: AGERPRES 

×