Presedintele Comisiei de afaceri europene a Bundestagului, Gunther Krichbaum, i-a cerut sefului Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei si suspendarea votului sau in Consiliul European in urma subminarii statului de drept si democratiei. Si europarlamentarul PDL Monica Macovei a facut acelasi tip de declaratii. Pe 6 iulie ea a declarat pentru Hotnews ca va sesiza Parlamentul European cu privire la situatia politica din Romania. Macovei a invocat articolul 7 din tratatul privind Uniunea Europeana, care prevede ca drepturile unui stat membru pot fi suspendate, inclusiv dreptul de vot in Consiliu, atunci cand se constata nerespectarea legii si a democratiei.
Dincolo de similaritatea declaratiilor facute de oficialul german si Monica Macovei, intre cei doi exista si o altfel de legatura. Sotia lui Gunther Krichbaum este Oana Harvalia, consilier personal al fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei. Potrivit site-ului primariei , Gunther Krichbaum si Oana Harvalia s-au casatorit in Sibiu, la 5 noiembrie 2010. Oana Harvalia a avut mereu o viata publica interesanta. Cotidianul Gardianul relata in 24 august 2006, despre fundatiile care au inlesnit adoptiile internationale si care au apartinut unor oameni influenti din societatea romaneasca. Pe aceasta lista apare si numele fostei consiliere personale ale Monicai Macovei. Astfel, Oana Harvalia a fost director executiv al Fundatiei "Parinti si Copii', ea fiind la acea vreme si secretar PNTCD. Gardianul cita in acest context pe Teodora Bertzi fostul secretar de stat al Oficiului Romande Adoptii (ORA) care declara ca "in Romania adoptiile s-au facut pe banda rulanta. Copii infiati erau tratati ca pe o marfa'. "Acestia erau pusi in avion ca niste pachete sI trimisi la familiile adoptatoare', mai spunea Teodora Bertzi. Ea mai declara ca pe baza informatiilor de la personalul medical din maternitati sau leaganele de copii despre mamele care nu aveau posibilitatea sa-si creasca copiii, reprezentantii fundatiilor specializate pe adoptii nu se lasau pana nu le convingeau sa-si dea copiii. "Miile de dolari proveniti din donatiile familiilor adoptatoare trebuiau folositi de fundatiile romanesti pentru implementarea de programe sau pentru intrajutorarea leaganelor de copii, insa niciodata nu s-a stiut care a fost drumul lor', mai afirma Bertzi. Declaratia de avere depusa de Oana Harvalia pe 10 noiembrie 2008, la eliberarea de functie, arata ca fosta consiliera a Monicai Macovei detinea trei terenuri - unul intravilan si doua extravilane - in Peris sI Mogosoaia, o casa de peste 300 de mp , un autoturism Renault Megane, bijuterii in valoare de 15.000 de euro sI obiecte de arta estimate la 30.000 de euro, doua depozite bancare de 20.000 ron si 4200 de euro, precum si un cont curent de 7000 de euro. La capitolul venituri anuale incasate, a declarat salariul de inginer al fostului sot, Paul Cicu, de 18.000 lei.
Functiile detinute de Oana Harvalia la fundatie si in PNTCD nu se mai regasesc pe declaratiile de interese depuse in 2008, cand era consilier personal la Ministerul Justitiei si nici la eliberarea din functie. O regasim insa pe Oana Harvalia pe lista avocatilor de top din Bucuresti sI Ilfov. Foarte probabil ca fundatia sa nu mai fi fost utila, dupa ce in 2001 guvernul condus de Adrian Nastase a dispus intreruperea adoptiilor internationale. Coincidenta sau nu, sefa Oanei Harvalia, Monica Macovei, a fost varful de lance in batalia fostei puteri pentru condamnarea si incarcerarea lui Adrian Nastase.