Reducerea CAS la angajator cu cinci puncte procentuale a fost adoptată de Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz, cu 304 voturi pentru, zero abţineri şi zero voturi împotrivă. Proiectul, iniţiat de Guvern, prevede faptul că reducerea cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor sociale la angajator va intra în vigoare de la 1 octombrie 2014.
Reglementările din proiectul de lege adoptat prevăd diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat după cum urmează: 15,8% pentru condiţii normale de muncă; 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă; 25,8% pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă.
Premierul Victor Ponta a declarat că datele primite de la INS confirmă o creştere economică de aproape 4%, iar impactul negativ pentru ultimul trimestru ca urmare a reducerii CAS este acoperit în totalitate.
"Reducerea CAS este o iniţiativă care a fost în programul de guvernare al USL, dar ştiu că a fost susţinută şi de celelalte forţe politice în favoarea dezvoltării României, de a avea o scădere a taxării muncii şi datele pe care le-am primit chiar astăzi de la Institutul Naţional de Statistică confirmă o creştere economică de aproape 4%. Am primit datele încasărilor pe primele şase luni şi suntem în graficul stabilit cu instituţiile internaţionale, deci putem să luăm această măsură care va acorda şi mai multă încredere celor care investesc în România pe termene mediu şi lung şi creează locuri de muncă", a afirmat Ponta la dezbaterea în plenul Camerei Deputaţilor a proiectului legislativ privind reducerea CAS.
El a adăugat că intrarea în vigoare de la 1 octombrie a legii are loc pe baza discuţiilor pe care le-a avut cu instituţiile financiare internaţionale şi că "fiind mai buni gospodari, având încasări mai mari şi cheltuieli mai puţine, impactul negativ pentru ultimul trimestru este acoperit în totalitate şi nu este nevoie de nicio nouă taxă, de nicio nouă sursă de venit".
"Trebuie după aceea, la votarea bugetelor pe 2015- 2016, dumneavoastră, cei din Parlament, la propunerea Guvernului, să facem o construcţie bugetară care să permită şi pentru anii următori şi eu sunt absolut convins că pe baza creşterii economice şi a măsurilor pe care le-am luat, această măsură va rămâne în vigoare mulţi ani de acum încolo, până când va reveni PDL şi va fi din nou recesiune", a mai spus premierul.