x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PARTIPRIURI POLITICE - Spitalele de urgenţă rămân la Nicolăescu

PARTIPRIURI POLITICE - Spitalele de urgenţă rămân la Nicolăescu

de Monica Andrei Capatos    |    13 Noi 2008   •   00:00

Ministerul Sănătăţii va da Primăriei Capitalei, începând cu 1 ianuarie 2009, pentru o perioadă de un an, mai multe spitale, cu excepţia celor de urgenţă, care vor rămâne în gestiunea ministerului.



Decizia a fost luată în şedinţa de ieri a Guvernului, prin ordonanţă de urgenţă. În funcţie de rezultatele înregistrate în acest interval de un an, proiectul-pilot de transfer al spitalelor în administrarea autorităţilor locale ar putea fi extins la nivelul întregii ţări. "Eu nu am cerut unităţile de primire urgenţă, ci spitalele din Bucureşti. Am spus că Primăria Capitalei are capacitatea să administreze mai bine spitalele aflate pe teritoriul ei din bani publici adunaţi din taxe şi impozite. Acest lucru ar rezolva o parte dintre problemele cu care se confruntă acum sistemul sanitar, când 10%-15% din bugetul unui spital se consuma pentru plata utilităţilor, şi nu pentru servicii medicale acordate cetăţenilor, aşa cum ar fi normal", a declarat primarul general, Sorin Oprescu. Referitor la preluarea spitalelor de urgenţă, la care se opune ministrul Sănătăţii, Oprescu a făcut un singur comentariu. "Este vorba despre partipriuri politice, despre dorinţa de a menţine în funcţii manageri de spitale numiţi politic, care nu au demonstrat nimic. Iar orgoliile politice nu rezolvă problemele sistemului sanitar."

În replică, ministrul Nicolăescu a motivat acest lucru prin faptul că medicina de urgenţă reprezintă atribuţia exclusivă a statului, potrivit Constituţiei.

×
Subiecte în articol: observator