x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pasari pe cale de disparitie

Pasari pe cale de disparitie

de Dumitru Stoichita    |    04 Apr 2007   •   00:00
Pasari pe cale de disparitie

Dezvoltarea industriei, a agriculturii, a braconajului, dar si distrugerea zonelor umede sunt principalele motive ce duc la disparitia unor specii de pasari. Oamenii de stiinta mehedinteni trag un semnal de alarma si incearca sa ocroteasca pasarile rare, salvandu-le astfel de la pieire.

Zonele umede fac parte din suprafetele inundate temporar sau permanent, naturale sau artificiale, cu apa dulce sau sarata, curgatoare sau statatoare, cum ar fi mlastinile, baltile, stufarisurile, lacurile, albiile raurilor sau lagunelor. "Principalele pericole pentru zonele umede sunt reprezentate de desecarile pe suprafete mari pentru redarea lor agriculturii, poluarea industriala si cea cauzata de ingrasamintele si pesticidele din agricultura si nu in ultimul rand de braconaj", a declarat Sorina Mataca, seful sectiei Stiintele Naturii din cadrul Muzeului Regiunii Portile de Fier.

RECENSAMANT. O data cu construirea barajului de la Portile de Fier I au fost inundate peste 3.700 ha de teren. Astfel, de la Bazias la Coronini a luat fiinta o veritabila zona umeda cu o faunistica deosebita. In acelasi timp, situatia actuala a pasarilor nu mai are relevanta, ultimul recensamant in acest sens fiind realizat in 1964. Proiectul la care lucreaza acum specialistii din domeniu isi propune realizarea unui "Plan de Actiune" bazat pe un nou recensamant care sa vizeze protectia pe termen mediu si lung a speciilor de pasari care cuibaresc, hiberneaza sau traiesc in arealul Parcului Natural "Portile de Fier". Speciile vizate in acest proiect si care necesita protectie stricta sunt egreta mica, vanturelul mic, barza neagra si cormoranul mic.

SPECII RARE. In vederea sustinerii acestui proiect, in zona ostroavelor Colinovat si Moldova Veche vor fi create doua observatoare pentru pasari. Proiectul in sine nu face referire doar la cele patru specii din Romania, ci si la alte specii din Europa, unele dintre aceste pasari petrecand o mare parte din timp si pe teritoriul Romaniei. Este vorba despre rata rosie, gasca cu gat rosu, rata cu cap alb si pelicanul cret. Alte specii ce se doresc salvate prin acest proiect sunt: rata caraitoare, rata cu ciuf, buhaiul de balta, rata pitica, starcul cenusiu, pelicanul comun, starcul purpuriu, cufundacul polar, lebada cucuiata, barza alba etc.

×
Subiecte în articol: verde!