x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patru din zece români se tem că nu vor face faţă cheltuielilor lunare

Patru din zece români se tem că nu vor face faţă cheltuielilor lunare

24 Oct 2011   •   14:27
Patru din zece români se tem că nu vor face faţă cheltuielilor lunare

Un studiu realizat de ISRA Center legat de temerile si satisfatiile romanilor arata ca patru persoane din zece se tem ca nu isi pot plati cheltuielile lunare, doar 4% afirmand ca situatia lor financiara este un motiv de satisfactie pentru ei.

Respondentii au fost rugati sa spuna in mod spontan care sunt cele mai mari motive de temere pe care le au. Starea de bine a lor sau a unui membru al familiei au fost cel mai mentionat raspuns, preferat de 21% dintre romanii intervievati. Femeile si persoanele peste 50 de ani sunt si mai preocupati de acest aspect.

Pe locul doi al mentiunilor spontane se afla situatia profesionala, iar pentru 12% dintre romani ingrijorarile legate de situatia profesionala sunt chiar numarul unu.

Pe locul al treilea, romanii au indicat teama provocata de lipsa banilor. Mai mult decat atat, exista un procent de 10% dintre romani care s-au gandit in primul rand la lipsa banilor cand au fost intrebati despre principalele lor temeri.

In ceea ce priveste temerile legate de sanatate, 37% dintre romani au indicat ca principal motiv de anxietate temerea unei persoane dragi. 31% au indicat propriile probleme de sanatate.

In ceea ce priveste temerile financiare, 4 din 10 romani spun ca se tem sa ajunga in imposibilitatea de a-si plati cheltuielile lunare, iar 1 din 4 considera ca pierderea locului de munca este cea mai mare temere profesionala. Femeile sunt mai ingrijorate de lipsa banilor, in timp ce barbatii sunt mai preocupati de situatia profesionala.

Dintre dezastrele naturale, romanii se tem cel mai mult de cutemure, aproape jumatate dintre ei mentionandu-le ca sursa de neliniste. In Bucuresti si in Moldova teama de cutremure este mai ridicata decat in alte zone.

In ceea ce priveste viata personala, romanilor le este cel mai teama sa nu ramana singuri - este cazul a unul din trei dintre persoanele intervievate.

Principalele motive de satisfactie ale romanilor sunt legate de familie, mai mult de jumatate dintre ei (54%) declarand in mod spontan ca familia implinita/ fericita este principala lor sursa de multumire.

Aceasta mentiune apare mai mult in randul femeilor, al persoanelor de peste 50 de ani si al celor care au copii. Doar 4% dintre romani mentioneaza in mod spontan ca situatia financiara este un motiv de satisfactie pentru ei.

Realizand un top al motivelor de satisfactie pe care le au romanii in viata de zi cu zi, pe primul loc se afla, la o distanta mare fata de oricare alte motive, familia implinita, urmata de starea de sanatate buna si realizarile profesionale (in special pentru tinerii sub 30 de ani si pentru persoanele cu educatie superioara).

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.100 de respondenti, reprezentativ pentru populatia din zona urbana (orase de peste 50.000 de locuitori), cu varsta cuprinsa intre 20 si 60 de ani. Marja de eroare este de ±2.9%, la un nivel de probabilitate de 95%.

×