x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patru noi focare de gripă aviară. Se poate ajunge la blocaje și afectare a 1.500 de exploatații

Patru noi focare de gripă aviară. Se poate ajunge la blocaje și afectare a 1.500 de exploatații

13 Mai 2021   •   19:59
Patru noi focare de gripă aviară. Se poate ajunge la blocaje și afectare a 1.500 de exploatații

Patru noi focare și suspiciuni de gripă aviară au apărut în Mureș și Harghita, iar în urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate, acestea au legătură cu exploatația comercială din localitatea Ungheni. ANSVSA arată că intermediarul a mai distribuit păsări cu status incert.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis, joi, că laboratorul Național de Referință pentru Influența Aviară din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat patogenitatea ridicată pentru tulpina de virus subtipul H5N8, pentru probele recoltate din focarul de gripă aviară confirmat la exploatația de păsări din localitatea Ungheni, din județul Mureș.

În urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate, provenind din exploatația comercială din localitatea Ungheni, au fost depistate patru noi focare și suspiciuni de Influență Aviară, dintre care unul în județul Harghita și alte trei în județul Mureș, în gospodării ale populației.

„Din informațiile preliminare ale anchetei epidemiologice rezultă că aceste noi focare au apărut din cauza comerțului cu păsări realizat prin intermediari și magazine de vânzare a păsărilor vii. De asemenea, s-a constatat că intermediarul care a distribuit păsările în exploatația comercială din județul Mureș, unde a fost confirmat primul focar, a mai distribuit păsări (cu status de sănătate incert) în mai multe județe, ceea ce reprezintă un mare risc de difuzare a bolii și apariția de noi focare”, anunță ANSVSA.

În această situație, ANSVSA transmite că se vor extinde restricțiile și astfel se vor genera blocaje comerciale și pagube economice, cu afectarea gravă a peste 1.500 de exploatații comerciale, care dețin 80% din efectivul de păsări al României.

„Aceasta este motivația, pe deplin justificată, pentru care această activitate de comercializare a puilor de o zi, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere, este suspendată pentru o perioadă de 30 de zile, ca urmare a măsurilor dispuse prin Decizia CNCB”, se arată în comunicatul de presă transmis de ANSVSA.

Anchetele epidemiologice sunt în desfășurare.

Pentru a se asigura de respectarea măsurilor de restricție, serviciile veterinare, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne fac controale, inclusiv în trafic și în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat.

În funcție de contextul epidemiologic, în situația în care nu vor mai apărea noi focare în următoarea perioadă, ANSVSA va analiza oportunitatea reducerii perioadei de aplicarea restricțiilor și va propune o nouă Decizie a CNCB în acest sens.

180.000 de păsări au fost sacrificate pentru a distruge focarul de gripă aviară din orașul Ungheni din județul Mureș. În prezent se fac diferite acțiuni, iar la final va avea loc o mare dezinfecție.

Mediafax

×
Subiecte în articol: gripa aviara