Patru dintre victimele accidentului produs sâmbătă la Petrila au fost scoase aseară din subteran, în urma unor operaţiuni ale minerilor salvatori. Ancheta în cazul tragediei este în plină desfăşurare, audierile fiind începute de duminică.
Procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia, coordonatorul anchetei, a declarat pentru Jurnalul Naţional că până acum au fost audiate zeci de persoane: “Sunt audiate toate persoanele care au legătură cu accidentul. În final, e posibil ca numărul celor audiaţi să depăşească 100. Este o anchetă complexă şi nu pot face declaraţii legate de audieri. În plus, doar salvatorii pot decide când vor putea să intre în subteran”.
EVALUĂRI ÎN SUBTERAN
Prima echipă, de şase salvatori, a intrat în subteran ieri-dimineaţă pentru a monitoriza şi pentru a măsura concentraţia de metan, verificând dacă mai există pericolul producerii unor noi explozii, şi a ieşit de acolo după câteva ore. La ieşirea din subteran, aceştia au declarat că nu se poate pătrunde decât în galeriile principale, iar corpurile minerilor decedaţi sâmbătă se află la circa 1.000 de metri în adâncuri, în galeriile secundare. De asemenea, salvatorii au declarat că “sunt porţiuni din mină care încă ard şi că mai jos de 800 de metri nu se poate intra”.
Cea de-a doua echipă formată din nouă salvatori minieri a coborât ieri în subteran în jurul orei 13:45. După o intervenţie care a durat circa patru ore, echipa a scos la suprafaţă trupurile a patru ortaci. Este vorba de Elekeş Attila, miner galerie, Sector VI (35 ani), Mateş Dan, sondor, Sector VI (35 ani), Frăţilă Daniel, miner-şef de schimb, Sector VI (38 ani), şi Puian Nicolae, miner-şef de brigadă (36 ani). Conform declaraţiei prefectului de Hunedoara, Aurel Pricăjan, în ceea ce priveşte aducerea la suprafaţă a celorlalţi patru mineri rămaşi în subteran, Moş Silviu, miner-şef schimb, Sector I (36 ani), Şipoş Cristian, miner, Sector I (34 ani), Vişan Trandafir, adjunct-şef Sector I (40 ani), şi Brad Iosif, inginer-şef producţie (44 ani) nu se poate preciza când va avea loc. Minerii care au participat la scoaterea ortacilor nu au fost deloc puşi în pericol.
ÎN STARE CRITICĂ
Doi dintre minerii internaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală se află în stare critică, dar stabilă, iar al treilea este conştient şi are o stare mai bună, a declarat purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, medicul Bogdan Opriţa: “Starea celor doi mineri arşi este critică, dar stabilă, iar al treilea este conştient şi, raportat la ceilalţi doi, are o stare mai bună”. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca a adăugat că este prematur să se pronunţe în privinţa evoluţiei stării de sănătate a pacienţilor, având în vedere că doi dintre mineri se află în stare foarte gravă.
Alţi doi dintre minerii internaţi la Spitalul de Chirurgie Plastică şi Arsuri vor fi operaţi zilele următoare, din cei cinci răniţi, doar unul este în afara oricărui pericol, ceilalţi patru fiind în continuare intubaţi, a declarat directorul medical al unităţii sanitare, medicul Cristian Niţescu. Potrivit acestuia, cei doi mineri care vor fi din nou operaţi, cu arsuri pe 80% şi, respectiv, pe 85% din corp, sunt la limita stabilităţii, alţi doi sunt stabili, dar intubaţi şi nu au o stare foarte bună, iar unul a fost transferat la Secţia Arsuri, acesta fiind stabil, conştient şi în afara oricărui pericol.
Celor doi mineri care vor fi operaţi li se va face un transplant de piele din bancă, deoarece o parte din leziuni s-au aprofundat. Intervenţiile chirurgicale în cazul acestora vor fi la membrele superioare, a spus Niţescu. “Transplantul se va face cu hemogrefe de baraj, care timp de două-trei săptămâni vor trebui să susţină pacienţii până când vor fi stabili hemodinamic şi respirator”, a mai precizat Niţescu. Directorul medical de la Spitalul de Arşi a adăugat că medicii nu pot spune în cât timp s-ar putea vindeca leziunile celor patru mineri arşi şi că prognosticul este în continuare rezervat, dar că “fiecare zi care trece este o zi câştigată”. Alţi doi mineri, care au arsuri pe 35% şi, respectiv, 55% din corp, au fost evaluaţi şi nu se pune problema unor operaţii, deoarece leziunile nu s-au aprofundat, a adăugat Niţescu. Cel de-al cincilea pacient, cu arsuri pe 10% din suprafaţa corpului, nu necesită operaţie, a mai spus directorul medical al Spitalului de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri. Acesta a precizat că toţi cei patru mineri care sunt în continuare intubaţi au arsuri pulmonare şi la ei pot apărea complicaţii foarte grave, membrele superioare ale acestora fiind afectate în special.
COLEGII “NOROCOŞI”
Un alt miner de la Petrila s-a prezentat ieri la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, prezentând o stare de ameţeală şi senzaţie de vomă. El a fost internat pentru a fi ţinut sub supraveghere. Iniţial, minerul a refuzat să fie internat, dar s-a reîntors la spital, având aceeaşi stare. Potrivit medicului Nicolae Ciugulea, minerul a fost supus unui examen tomografic şi starea sa este bună. Bărbatul a rămas în spital. El s-a aflat în mină în timpul primei explozii din subteran. Ceilalţi şase mineri care au fost răniţi în accidentul de la Mina Petrila sunt în continuare internaţi în spital şi starea lor este foarte bună. Pe parcursul zilei de ieri, cei şase răniţi au fost reevaluaţi, li s-au făcut controale, inclusiv oftalmologice şi ORL, pentru că astfel de accidente pot provoca afecţiuni şi la acest nivel. Potrivit lui Ciugulea, minerii ar putea fi externaţi în două-trei zile.
S-a folosit o tehnologie interzisă
Preşedintele Comisiei pentru Industrii a Camerei Deputaţilor, social-democratul Iulian Iancu, acuză conducerea Companiei Naţionale a Huilei Petroşani şi actualul Guvern de iresponsabilitate, deoarece au permis la Petrila folosirea unei tehnologii interzise după accidentul de la Mina Vulcan, din iulie 2001, în care 14 persoane şi-au pierdut viaţa. Potrivit lui Iulian Iancu, “la Mina Petrila s-a folosit o tehnologie care a fost interzisă după explozia de la Mina Vulcan, fapt despre care ştia toată lumea. Iresponsabilitatea se întinde de la directorul minei, a Companiei Naţionale a Huilei, până la Guvern”, a susţinut Iulian Iancu într-o declaraţie acordată Agerpres. În plus, Iancu acuză Guvernul Tăriceanu că nu a fost de acord cu propunerea făcută de PSD pentru contractarea unui împrumut de 200 milioane de dolari, destinat îmbunătăţirii condiţiilor de muncă din subteran. Conform deputatului PSD, închiderea exploatării de la Petrila ar duce la pierderea a 7% din producţia energe-tică a României. Iancu a avertizat că producţia de cărbune a scăzut, iar diferenţa va trebui luată din import, urmând ca tona de cărbune să fie plătită cu 240, şi nu cu 40 de dolari.Sună sirena la Petroşani
Patru dintre minerii care şi-au pierdut viaţa în tragicul accident vor fi înmormântaţi astăzi la Petrila şi Petroşani. Este vorba despre Doru Holingher, în vârstă de 39 de ani, şi Adrian Măţan, de 27 de ani, care vor fi înmormântaţi la Petroşani, şi Vasile Stoian, de 38 de ani, şi Alin Marcel Alecsa, de 36 de ani, ce îşi vor găsi odihna în cimitirul din oraşul Petrila. Adrian Măţan era ajutor de miner şi în acelaşi timp student la Facultatea de Construcţii din cadrul Universităţii din Petroşani şi era cel mai tânăr dintre ortacii care şi-au pierdut viaţa. Doru Holingher era şef de sector la Mina Petrila. Tot astăzi, sirena de pe turnul de la Mina Livezeni, din municipiul Petroşani, va suna la ora 11:00, timp de un minut, în memoria minerilor morţi. Pe de altă parte, cererea lui Miron Cozma prin care solicita să i se aprobe tranzitarea municipiului Petroşani pentru a ajunge la înmormântare a fost respinsă de autorităţi.Click aici pentru mărire!
Citește pe Antena3.ro