x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PDL reduce concediul de maternitate de la 2 ani la 12 luni

PDL reduce concediul de maternitate de la 2 ani la 12 luni

de Diana Scarlat    |    Adriana Duţulescu    |    29 Noi 2010   •   20:46
PDL reduce concediul de maternitate de la 2 ani la 12 luni
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

140210-20101021151002007.jpgPDL l-a mandatat pe ministrul Muncii Ioan Botiş să reducă durata concediului de maternitate de la 2 ani la un an. Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a declarat că limitarea acestei perioade permite menţinerea cuantumului actual al indemnizaţiei şi va stimula mamele să se întoarcă în câmpul muncii prin faptul că vor mai primi încă un an 500 de lei lunar după ce îşi vor relua serviciul. “Ministrul are sprijinul nostru pentru varianta pe care a propus-o, nu cred că a fost vreun vot împotrivă. Mă refer la păstrarea sumelor între care se dă ajutorul pentru primele 12 luni, minimum 600 de lei, dar nu mai mult de 3.400, în cuantum de 85% din salariul pe ultimele 12 luni”, a spus Boureanu.

După expirarea celor 12 luni, plata indemnizaţiei va fi oprită, dar femeile care-şi reiau serviciul vor primi încă 500 de lei lunar pe o durată de un an astfel încât să poată suporta mai uşor costurile legate de întreţinerea unei bone. “Am considerat că, în momentul de faţă, femeile care au curajul să-şi asume responsabilitatea naşterii unui copil în vremuri grele, dar care au totuşi servicii bune şi doresc să se întoarcă la muncă să fie încurajate. Am căzut de acord să mergem pe o sumă de 500 de lei pe care să o acordăm mamelor care se întorc în câmpul muncii după 12 luni”, a spus democrat-liberalul. Ajutorul de 500 de lei este unul fix, fără să fie raportat la salariile mamelor şi se ridică la nivelul a circa 30% din salariul mediu brut, de 1.800 de lei.

“Politicienii au luat o decizie fără să facă un studiu înainte, fără să ia în calcul ce ar putea însemna asta pentru viitorul României de mâine. Nu mai spun că indicatorii demografici vor fi foarte afectaţi astfel. Mămicile nu au unde să-şi ducă micuţii, nu există creşe, nu există condiţii. Multe nu au mame şi soacre la dispoziţie să stea cu copiii. De bani se mai descurcă unii părinţi, cu toate că şi asta este o mare problemă, dar cel mai grav lucru este că nu ai unde să duci un copil de 1 an”, spune Maria Culescu, preşedintă a Asociaţiei MAME.

×
Subiecte în articol: observator