x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pe platformă, adunarea!

Pe platformă, adunarea!

de Diana Scarlat    |    07 Noi 2008   •   00:00
Pe platformă, adunarea!

Sezonul ridicărilor de maşini s-a deschis "cu strigături" ieri-dimineaţă în Sectorul 6 al Capitalei. Cu înjurături şi ameninţări la adresa autorităţilor din partea şoferilor obişnuiţi cu anarhia de pe carosabilul din Bucureşti. Şapte platforme adună non-stop maşinile parcate ilegal pe spaţiul public, iar captura e fără-număr, fără-număr.



Cine se aştepta să vină platforma şi să-i ridice maşina lăsată ostentativ în staţia de autobuz, la Gorjului? Adică în raiul parcărilor cum-te-taie-capu’... Nu se aştepta nimeni. Nici tataie care-şi savura cafeaua-n balcon la ora zece şi-un pic, nici domnu’ poliţist de la Secţia 21, nici bietu’ cetăţean din Prahova, care-şi lăsase un Cielo bej drept pe mijlocul staţiei de autobuz, obişnuit să fie în centrul atenţiei. După prima ridicare a-nceput şi spectacolul de stradă. Văzându-şi maşina luată pe sus, unul dintre proprietari a reuşit să ajungă la timp să şi-o recupereze, c-o falcă-n cer şi una-n pământ, mai-mai să-l ia la bătaie pe primarul Poteraş, care supraveghea îndeaproape curăţenia de toamnă: "Io am venit aici la cinci jumate, domne!" "Dumneata eşti şofer?" "Sunt, dă treij’ dă ani!" "Şi ai voie să parchezi în staţia RATB?" "Păi n-am, da’ un’ s-o pun?" "În spatele blocului nu e destul loc." "Ce faci domne? Cine-i ăsta, bă, să-mi dea mie amendă?" "E Poliţia, domne! N-ai respectat legea." "Aaa, foarte bine. Las’ că vedeţi voi la alegeri în mandatu’ viitor!"

LOCURI DE PARCARE
Şi Sectorul 6 suferă de aceeaşi boală grea a Bucureştiului: spaţiu insuficient pentru maşinile din ce în ce mai multe. Sunt 23.000 de locuri de parcare în tot sectorul pentru circa 300.000 de maşini, primăria promiţând până al sfârşitul anului încă 2.000. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să lăsăm maşinile unde ne taie capul şi să nu mai respectăm nici o lege. "Trebuie să respectăm legea. Nu ai voie să parchezi în staţia de autobuz. Cei care o încalcă plătesc de astăzi 150 de lei ridicarea, 150 de lei transportul şi 200 de lei pe zi pentru depozitare. S-au făcut informări şi somaţii timp de două săptămâni. Se ştie că aceste maşini parcate ilegal vor fi ridicate. Staţiile RATB, benzile de circulaţie şi maşinile scoase la vânzare pe trotuar sunt prioritare. Dacă ai atâtea maşini înseamnă că ai bani, dar nu veni să-ţi faci afacerea pe spaţiul public. Noi am făcut o parcare de peste 100 de locuri la Crângaşi şi am constatat acum că e plină numai cu maşini de vânzare. Am făcut-o pentru oameni, nu pentru afacerile lor", explica primarul Poteraş după circul provocat de cetăţeanul enervat de tupeul autorităţilor de a face curăţenie. Reprezentanţii Primăriei se pregătesc de sezonul rece şi sunt hotărâţi să cureţe spaţiul public de maşinile parcate ilegal, ca să facă loc utilajelor de deszăpezire, care până anul acesta nu au avut pe unde să treacă.


Nervi de poliţişti adunaţi de la secţia 21

Dacă dom’ "dă treij’ dă ani şofer" a plecat înjurând, dar a reuşit să-şi recupereze maşina, dom’ subinspector de la Secţia 21 a fost mai ghinionist. A aflat că maşina lui e pe platformă, în drum spre spaţiul de depozitare nou-nouţ de pe Strada Mănăstirea Văratec şi a-ncercat să şi-o recupereze fără amendă. Nu i-a mers aşa cum credea el, deci s-a conformat în final, după ce a mai făcut o ultimă-ncercare de a discuta un "secret de serviciu" cu colegul de la Rutieră care răspunde de spaţiul de depozitare. Deşi biroul colegului nu e vopsit cu albastru, ca să aibă efect de calmant, s-a dovedit miraculos, pentru că dom’ subinspector a intrat foarte nervos şi a ieşit după cinci minute cu o resemnare pentru care l-ar fi invidiat şi ciobănaşul din Mioriţa, aşa cum e el explicat elevilor de-a opta. "Vezi că e un reportofon deschis în spate", mai încerca cineva să-i atragă atenţia la ieşire. "Nu mă interesează, chiar nu mă pasionează, pentru că sunt corect. Bine, sănătate, deci cinci milioane şi...?" "Cinci milioane, două puncte penalizare şi amendă la Poliţie." "Mulţumesc. La revedere." Între timp, maşinile se adunau una câte una în spaţiul de depozitare, iar îngrijitorii le preluau cu mare satisfacţie în prima zi de capturi: "Uite, domne, ce frumos le-aşază, toate la linie! Ţi-e mai mare dragu’".

×
Subiecte în articol: observator