x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pedepse scurtate pentru deținuții din penitenciare aglomerate

Pedepse scurtate pentru deținuții din penitenciare aglomerate

08 Noi 2016   •   19:00
Pedepse scurtate pentru deținuții din penitenciare aglomerate
Sursa foto: VIOREL LAZARESCU/ROMPRES / Foto

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică, până pe 13 noiembrie, un proiect de lege prin care încearcă să evite despăgubirea în bani a deținuților pentru condițiile proaste din penitenciare. Soluția propusă este scăderea zilelor de pedeapsă.

Potrivit proiectului postat pe site-ul Ministerului Justiţiei, „în vederea acordării eliberării condiţionate, în calculul pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei într-un spaţiu necorespunzător, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spaţiul necorespunzător, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicată".
În proiect se precizează că se consideră spaţiu necorespunzător de detenţie acela care este mai mic sau egal cu 3 mp/deţinut şi se calculează prin împărţirea suprafeţei totale a camerei de deţinere la numărul de persoane cazate în încăpere, indiferent de dotarea spaţiului respectiv.
„Avem exemplele unor alte state, (...) Italia, Ungaria, Bulgaria, care au adoptat măsuri de recurs compensatoriu bănesc, însă numai după pronunţarea de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului a unei decizii pilot. Noi suntem înainte de decizia pilot şi trebuie să recunoaştem că avem condiţii precare în penitenciare şi am creat acest cadru, un tip de recurs care nu e bănesc, dar poate fi evaluat în bani, în fond, la fiecare 30 de zile primeşti trei zile câştig”, a declarat ieri ministrul Raluca Prună.

Pe 24 iulie 2012, CEDO a pronunțat o hotărâre semi-pilot împotriva României în cauza Iacov Stanciu vs România, pentru aglomerația din penitenciare. Fără a impune un termen pentru remedierea situaţiei, Curtea a considerat că este necesară instituirea unui recurs intern care să permită repararea efectivă a prejudiciilor suferite ca urmare a condiţiilor inadecvate de detenţie. După aproape patru ani însă, situația fiind neschimbată, România risca o pedeapsă aspră. De aceea, în ianuarie 2016, Guvernul a solicitat CEDO amânarea unei decizii-pilot pe tema condițiilor din detenție, care ar fi putut însemna plata unor despăgubiri totale de circa 80 milioane de euro/an către cei închiși în penitenciare supraaglomerate.

 

×