x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Curtea Constituțională: Legea pensiilor speciale este parțial neconstituțională și trebuie să fie corectată de Parlament

Curtea Constituțională: Legea pensiilor speciale este parțial neconstituțională și trebuie să fie corectată de Parlament

de Redacția Jurnalul    |    02 Aug 2023   •   13:45
Curtea Constituțională: Legea pensiilor speciale este parțial neconstituțională și trebuie să fie corectată de Parlament

Legea pensiilor speciale este parțial neconstituțională și trebuie să fie corectată de Parlament, a decis CCR.

Decizia a fost luată miercuri de CCR.

"Recalcurea pensiilor de serviciu aflate în plată afecteaza securitatea juridică", a declarat Marian Enache, președintele CCR.

"Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare.  

Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie.

Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contract exigenţelor de calitate a legii", a afirmat Marian Enache.

Preşedintele CCR a mai precizat că instituţia "a mai reţinut că impozitarea nu poate avea un caracter sancţionator pentru că se ajunge practic la o regândire şi restructurare indirectă a însăşi bazei de calcul a pensiei de serviciu".

Totuși, justificarea deciziei urmează să fie anunțată.

Parlamentarii s-ar putea întruni de urgență într-o sesiune extraordinară pentru a corecta aspectele de neconstituționalitate descoperite de Curtea Constituțională.

Legea este esențială pentru obținerea banilor din PNRR.

(sursa: Mediafax)

 

Judecătorii CCR retrimit în Parlament legea pentru tăierea pensiilor speciale

 

×
Subiecte în articol: pensii lege parlament