Guvernul a avizat favorabil proiectul legislativ privind plata pensiilor militare recalculate la nivelul din decembrie 2010, dar cu condiţia ca legea să fie aplicată din ianuarie 2014, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. Proiectul legislativ a fost depus în luna martie la Parlament de către mai mulţi deputaţi şi senatori, printre care Gabriel Oprea, Corneliu Dobritoiu şi Radu Stroe.
În forma depusă de Parlament, proiectul prevede că pensiile militare sau revizuite, ale căror cuantumuri sunt mai mici decât cele cuvenite pentru luna decembrie 2010, să fie plătite totuşi în cuantumul cuvenit pentru acea lună.
Actul normativ stabileşte că plata în acest cuantum va fi efectuată începând cu luna următoare celei în care intră în vigoare această lege.
Surse oficiale au declarat însă, astăzi, pentru Mediafax, că Guvernul a avizat favorabil acest proiect legislativ, dar cu condiţia ca legea să fie aplicată din ianuarie 2014.
Decizia a fost luată după ce Ppremierul Victor Ponta a declarat, luni, că Guvenul nu are în acest moment resurse pentru a acoperi suma de 8 milioane de lei lunar reprezentând pierderi ale militarilor la calcularea pensiilor, el arătând că această sumă ar putea fi găsită eventual din ajustări în bugetele de pensii ale ministerelor.
"Am avut azi o nouă discuţie cu vicepremierul Oprea şi cu miniştrii Duşa şi Stroe privind cele 18.000 de persoane care au avut de pierdut prin calcularea pensiilor militare. Suma lunară este cam de 8 milioane de lei. Nu avem în acest momet din alte resurse, eventual poate fi găsită din ajustări în cadrul bugetelor de pensii ale fiecărui minister în parte", a spus Ponta, întrebat dacă Guvernul a identificat resurse pentru a acoperi aceste cheltuieli.
Premierul a precizat că marţi, în şedinţa de Guvern, se va discuta din nou problema pensionarilor militari.
El afirmase anterior că aşteaptă de la ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, o soluţie în privinţa banilor pentru pensiile militarilor, după ce PNL a anunţat că nu mai e de acord cu taxarea salariilor bugetarilor de peste 4.000 lei, banii strânşi astfel fiind necesari pentru aceste pensii.