Hotărâţi să protesteze până când li se vor rezolva problemele legate de punctul de pensie, de impozite, de vizitele la medic şi de medicamente, pensionarii au fost duşi cu vorba ieri de cele două ministere pe care le-au pichetat şi trimişi, la final, să protesteze la Casa de Asigurări de Sănătate.
Zeci de pensionari au protestat ieri la sediul PDL, apoi la Ministerul Muncii şi la Ministerul Sănătăţii. Pensionarii din Bucureşti, Galaţi şi Braşov au ieşit în stradă să ceară creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, conform legislaţiei încă în vigoare. Legea care stabileşte această valoare a punctului de pensie a fost adoptată în 2008, în timpul timpul guvernării liberale, însă nu s-a aplicat până în prezent, sub pretextul crizei economice. Pensionarii mai cer eliminarea coplăţii asistenţei medicale, eliminarea contribuţiei de 5,5% pentru asigurările de sănătate aplicate pensionarilor cu pensii sub 1.000 de lei şi continuarea asigurării medicamentelor pe reţetele compensate.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a ieşit în mijlocul protestatarilor, în stilul său deja consacrat, primind urări de bine în mica baie de mulţime şi chiar sărutul câtorva pensionare foarte emoţionate de întâlnirea „de gradul trei”. Unii au încercat să-l „certe”, dar fără prea mult elan, limitându-se în final la a-i da sfaturi, cum ar fi să nu mai „plece urechea la ce spun ceilalţi” şi să-i ajute în lupta lor cu sistemul.
„Nu le-am promis nimic pensionarilor, dar i-am invitat la o întâlnire joia viitoare, pentru a discuta punct cu punct problemele lor”, a declarat ministrul Muncii. Liderul pensionarilor protestatari, Cristea Toader, preşedintele Alianţei EuroPensionarilor din România, a declarat că speră să găsească soluţii pentru toate revendicările împreună cu ministrul, în cadrul întâlnirii de săptămâna viitoare.
Protestul s-a încheiat la Ministerul Sănătăţii, de unde pensionarii au ieşit dezamăgiţi de la negocieri. „Ne-au spus că nu ne pot rezolva problemele, pentru că ţine totul de Casa de Asigurări de Sănătate, nu de ei. Ne vom întoarce la Bucureşti să pichetăm sediul Casei de Asigurări. Despre cei 5,5% ne-au spus că vor analiza şi ne vor da un răspuns în două săptămâni”, a declarat Cristea Toader. Dacă la Ministerul Muncii s-au pupat cu Botiş, la Sănătate nu i-a întâmpinat ministrul Cseke Attila, care nici nu se afla în instituţie, iar protestatarii s-au dezlănţuit cu lozinci antiguvernamentale: „Hai, veniţi cu toţi/ Să scăpăm ţara de hoţi!”, „Nu staţi la balcoane/ că murim de foame!”, „Un guvern de mafioţi/ ne-a luat banii la toţi!”, sau, mai scurt, „Jos Guvernul!” şi „Jos coplata!”, cerându-i ministrului să-şi dea demisia dacă nu le rezolvă problemele.
Premierul Emil Boc a transmis pensionarilor că le cunoaşte greutăţile cu care se confruntă la „sfârşitul recesiunii economice”, dar că va continua să aplice o politică socială responsabilă al cărei prim obiectiv să fie asigurarea plăţii pensiilor. El a arătat că pensiile vor fi majorate suplimentar doar dacă economia va permite această măsură şi a apreciat că viitoarea creştere economică este „cheia creşterii pensiilor”.