x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Operation Romania: Descinderi la hackerii care ar fi lansat atacuri informatice asupra instituțiilor publice

Operation Romania: Descinderi la hackerii care ar fi lansat atacuri informatice asupra instituțiilor publice

de Redacția Jurnalul    |    29 Iun 2023   •   09:12
Operation Romania: Descinderi la hackerii care ar fi lansat atacuri informatice asupra instituțiilor publice

Polițiștii și procurorii DIICOT au făcut joi dimineața opt percheziții la persoane bănuite că au constituit un grup infracțional organizat care ar fi atacat informatic în perioada noiembrie 2022-iunie 2023 mai multe instituții publice din țară.

Potrivit IGPR, polițiștii și procurorii au făcut 6 percheziții domiciliare și au pus în executare 8 mandate de aducere, în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, perturbarea funcționării sistemelor informatice, transfer neautorizat de date informatice și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Din cercetări a reieșit că, în perioada noiembrie 2022 – iunie 2023, persoanele bănuite ar fi lansat mai multe atacuri informatice tip „defacement” asupra sistemelor informatice aparținând mai multor instituții publice din țară, fapte circumscrise fenomenului cunoscut în domeniul cibernetic sub titulatura de „hacktivism”.

Activitatea desfășurată de bănuiți ar fi căpătat notorietate în mediul online sub numele de „Operation Romania”.

Conform polițiștilor, hacktivismul este o formă de activism care implică utilizarea abilităților și cunoștințelor în domeniul tehnologic, în special în hacking și securitate informatică, pentru a promova cauze politice, sociale sau ideologice.

Una dintre caracteristicile distincte ale hacktivismului este utilizarea tehnicii de hacking pentru a obține acces neautorizat la sisteme informatice. Acest acces poate fi obținut fie prin exploatarea vulnerabilităților de securitate, fie prin exploatarea parolelor slabe, setate de către utilizatorii legitimi, fie prin alte metode de infectare.

„Un alt aspect important al hacktivismului este utilizarea puterii colective. Hacktiviștii colaborează adesea în grupuri sau în comunități online, împărtășind cunoștințe, instrumente și idei pentru a amplifica impactul acțiunilor lor. Utilizarea internetului și a platformelor de comunicare online facilitează colaborarea la nivel global și permite hacktiviștilor să acționeze fără a fi restricționați de granițe geografice”, arată IGPR.

La percheziții au participat polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, ai serviciilor de combatere a criminalității organizate Buzău, Vaslui și Bistrița-Năsăud, precum și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

descinderi

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: DIICOT perchezitii