x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Percheziţionarea locuinţei judecătoarei Bârsan, suspectată de corupţie, s-a lovit de soţ. Corneliu Bârsan invocă imunitatea de judecător la CEDO

Percheziţionarea locuinţei judecătoarei Bârsan, suspectată de corupţie, s-a lovit de soţ. Corneliu Bârsan invocă imunitatea de judecător la CEDO

14 Oct 2011   •   17:31

Judecatorul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, Corneliu Barsan, a reclamat Consiliului Superior al Magistraturii masura perchezitionarii locuintei in care sta sotia sa, Gabriela Barsan, judecator la instanta suprema romana, acuzata intr-o afacere de coruptie. Corneliu Barsan invoca imunitatea dobandita ca judecator la CEDO, sustinand ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - care au obtinut aviz de perchezitie de la CSM - nu ar fi avut dreptul de a intra in locuinta sa din Snagov, unde locuieste sotia sa, Gabriela Barsan.

Citeste si: Scandalul de coruptie de la Inalta Curte intra in faza scrisorilor online. Vezi ce pisica le arata judecatoarea Gabriela Barsan membrilor CSM

Sectia pentru judecatori a CSM va lua in discutie marti, 18 octombrie, plangerea profesorului Corneliu Barsan. Acelasi argument il aduce Gabriela Barsan care a contestat la plenul CSM perchezitionarea imobilului sau, membri Consiliului urmand sa decida tot marti, 18 octombrie, asupra plangerii.

Directia legislatie a Consiliului consemneaza in punctul de vedere cu privire la cele reclamate de sotii Barsan, ca CSM doar se pronunta daca este o masura obiectiva cea solicitata de organul judiciar si nu una abuziva. Pe de alta parte, surse din magistratura sustin ca imunitatea diplomatica poate fi invocata doar cu privire la locul in care locuieste demnitarul, in speta imobilul din Strasbourg pe care il ocupa profesorul Barsan, care are resedinta acolo.

Acuztia - trafic de influenta

In 6 octombrie, procurorii DNA au perchezitionat locuintele judecatoarelor Gabriela Barsan si Iuliana Pusoiu, de la Sectia de Contencios Administrativ a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
DNA a informat ca procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza acte de urmarire penala fata de urmatoarele persoane: Gabriela Victoria Barsan, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie - presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta; Iuliana Pusoiu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie in cadrul Sectiei de contencios administrativ si fiscal, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta; Claudia Gherbovan Silinescu, avocat in Baroul Bucuresti, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta si Gabriel Chriac, om de afaceri, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta.

Uniunea Judecatorilor cere demisia colegilor suspectati de coruptie

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania sustine ca judecatorii sefi asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie sa demisioneze, Inalta Curte de Casatie si Justitie fiind varful ierarhiei judecatoresti si comportamentul judecatorilor sai afecteaza extrem de grav imaginea publica a justitei.

Gabriela Barsan detine inca presedintia Sectiei de Contencios a instantei supreme, in timp ce Iuliana Pusoiu si-a cerut pensionarea, CSM urmand sa decida.

Pe de alta parte, juristi de marca, avocati, profesori de drept apreciaza ca profesorul Corneliu Barsan ar trebui sa demisioneze avand in vedere poztia de judecator la Curtea Europeana.
Mandatul lui Corneliu Barsan (68 de ani) - propus in 2007 de CSM, validat de Guvernul roman si numit de Consiliul Europei - expira in 31 octombrie 2013. Cum numirea a facut-o Secretarul General al Consiliului Europei, ca si principiu, potrivit regulii de drept administrativ, cine numeste poate si revoca. Astfel, CSM nu are competenta in a dispune revocarea judecatorului roman la CEDO.

×
Subiecte în articol: gabriela barsan corneliu bârsan