x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pericol de avalanşe la Straja, Rânca, în Munţii Retezat şi Sebeşului

Pericol de avalanşe la Straja, Rânca, în Munţii Retezat şi Sebeşului

de Sorin Anghel    |    22 Feb 2011   •   12:04
Pericol de avalanşe la Straja, Rânca, în Munţii Retezat şi Sebeşului
Sursa foto: /salvamont.org

“Turiştii care urcă şi rămân în staţiunile Straja sau Râuşor sunt în siguranţă. Aici pârtiile au fost pregătite pentru schi. După testele făcute de salvamontişti s-a constatat că în zonele Straja şi în Munţii Retezat există pericol de avalanşe, la peste 1.700 – 1.800 metri”, a declarat, azi, şeful Serviciului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Potrivit acestuia, zăpada veche este îmbibată cu apă care a îngheţat şi este foarte grea din cauza variaţiilor mari de temperatură, iar pe o scară de la unu la cinci pericolul producerii de avalanşe este de gradul al patrulea, în unele locuri chiar de gradul al cincilea, pe pantele care au un unghi mai mare de 32 de grade.

Şeful Salvamont Hunedoara a adăugat că pericolul de avalanşe este semnalat pe partea de sud a Masivului Vâlcan şi în zona centrală a Masivului Retezat, unde stratul de zăpadă este mai mare.

“Turiştii care sunt amatori de schi alpin sau schi de tură sunt rugaţi să renunţe la aceste trasee şi să rămână doar pe zona schiabilă din staţiunile Straja şi Râuşor, unde pericolul producerii unor avalanşe este exclus. Traseele de coastă sunt periculoase. E suficient ca acestă zăpadă grea să fie atinsă de un om sau de un animal şi se produce o avalanşă”, a afirmat Ovidiu Bodean.

Turiştii sunt sfătuiţi să nu se aventureze pe trasee dificile în aceste zile şi să evite, chiar şi cei mai experimentaţi, zonele de creastă.

Pericol de avalanşe şi în Munţii Sebeşului

Inspectoratul Judetean de Jandarmi Alba a transmis o avertizare privind pericolul producerii unor avalanşe în zona Munţilor Şureanu, turiştii fiindu-le recomandat să nu se aventureze pe traseele montane. Purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Alba, Cosmin Jurcoveţ, a precizat că există pericolul producerii unor avalanşe în zona Vârfului Şureanu, unde zăpada este instabilă din cauza variaţiilor de temperatură din ultimele zile. Jurcoveţ a spus că turiştilor care merg în zonă li se recomandă să ramâna în zona pârtiilor de schi amenajate, pentru a nu fi expuşi pericolului de a fi surprinşi de o avalansă. Traseele turistice din zona localităţilor Arieşeni, în Muntii Apuseni, si Şugag, în Munţii Şureanu, sunt închise din cauza stratului mare de zapadă şi a porţiunilor acoperite cu gheaţă, iar traseele din zona localităţii Roşia Montană sunt greu accesibile. Singurul traseu deschis în Şureanu este drumul de la Barajul Oaşa spre Domeniul Schiabil Şureanu, însa şoferilor li se recomandă să aiba lanţuri. (Lucian Dobrater)

Pericol şi la Rânca. Salvamontistii ii sfatuiesc pe turisti sa nu paraseasca partiile!

La Ranca, in judetul Gorj, sunt programate Serbarile Zapezii, ocazie cu care va avea loc si Cupa Sanatatii. Salvamontistii ii avertizeaza insa pe turistii care vor merge la munte ca este bine sa nu paraseasca partiile amenajate. Din cauza ninsorilor recente, stratul de zapada nu este stabil si se pot produce oricand avalanse. "Noi am balizat toate partiile, astfel ca nu ar trebui sa apara probleme. Sus, in creasta, la peste 1.900 de metri altitudine, este risc ridicat de avalansa", spune Sabin Cornoiu, seful Salvamont Gorj.

×