x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Permisul de conducere al Reginei Maria, la licitaţie, pentru 6.000 de euro

Permisul de conducere al Reginei Maria, la licitaţie, pentru 6.000 de euro

de Diana Scarlat    |    29 Sep 2012   •   08:54
Permisul de conducere al Reginei Maria, la licitaţie, pentru 6.000 de euro

Permisul de conducere al Principesei Maria, evantaiul Reginei Elisabeta si Ordinul Ferdinand in grad de Colan, instituit in 1929 sunt cateva dintre atractiile celei de-a doua editii a Licitatiei Romania Regala, eveniment care va avea loc pe 4 octombrie, Bucuresti.

Licitatia prezinta 140 de loturi selectionate din cei 80 de ani ai monarhiei romanesti. 'Permisul Principesei Mostenitoare, viitoarea Regina Maria (1875-1938), a fost eliberat de Touring-Club-ul german, filiala din München, in anul 1909. Masina pe care o conducea principesa, dupa cum reiese din datele cuprinse in permis, era un Mercedes, model 35 H, nr. de fabricatie 5060, serie a motorului 7798. Principesa Maria este una dintre putinele femei care au strabatut, la acea data, Germania la volanul unui automobil, lucru pe care nu si l-a permis in Romania. Valoarea estimativa a acestui document este cuprinsa intre 5.000 – 6.000 de euro', declara organizatorii.

Un alt obiect de top al licitatiei este evantaiul din fildes, inscriptionat in argint cu monograma Reginei Elisabeta, pseudonimul literar CS (Carmen Sylva). 'Fetele principale sunt din fildes, una fiind decorata cu un frumos decor vegetal, iar inelul de prindere a lamelelor este din argint. Evantaiul este stil Art Nouveau si dateaza din anul 1900. Pretul estimativ este 300 – 600 de euro', mai spun organizatorii.

Cel mai valoros lot al licitatiei este Ordinul Ferdinand in grad de Colan, instituit in 1929, care valoreaza intre 25.000 si 45.000 de euro. Personalitati precum Regina Maria, Nicolae Iorga, Iuliu Maniu au fost printre putinele care au primit aceasta distinctie. Oferit celor care se distinsesera in lupta pentru realizarea Statului National Roman, ordinul cuprindea sase clase, trei inferioare si trei superioare, gradul Colan fiind cel mai important.

|ncepand de joi, 27 septembrie, obiectele selectionate pot fi admirate la sediul Artmark din Palatul Cesianu - Racovita, iar pe data de 4 octombrie, expozitia va putea fi vizata la J.W. Marriott Grand Hotel, locul de desfasurare al licitatiei.

×