Peste 35 de tone de carne de porc provenind din Irlanda şi care ar putea fi contaminată cu dioxină a ajuns în judeţul Vâlcea în perioada 24 septembrie - 22 noiembrie, fiind procesată, iar produsele au fost distribuite în magazine din alte opt judeţe, a anunţat, joi, prefectul de Vâlcea Radu Renga.
antitatea de 35.343,83 de kilograme sub formă de piept de porc fără os a fost importată de S.C. Diana S.A şi a fost procesată.
"Din păcate, S.C. Diana a procesat întreaga cantitate în kaizer şi costiţă afumată şi a comercializat-o. Carnea a fost luată în patru tranşe: în 24 septembrie, în 2 octombrie, 11 octombrie şi 22 noiembrie", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Radu Renga, prefectul judeţului Vâlcea.
În urma verificărilor făcute de inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vâlcea au fost găsite la vânzare în magazine 3.912 kilograme de kaizer şi costiţă afumată în termen de valabilitate, care au fost retrase de pe piaţă.
"În urma controalelor făcute în 10 decembrie de inspectorii DSVSA Vâlcea, la depozitul societăţii care a importat nu s-a mai găsit nimic din cantitatea luată din Irlanda. Stocul era epuizat prin distribuţia în reţeaua de comercializare din judeţul Vâlcea şi din alte opt judeţe din ţară. S-au întocmit listele de distribuţie şi au fost controlate 82 din cele 91 de unităţi identificate în Vâlcea, acţiunea urmând să fie finalizată în cursul zilei de astăzi (joi- n.r.)", a declarat, joi, directorul executiv al DSVSA Vâlcea, Florinel Constantinescu.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost informată, marţi, despre introducerea în România, din Belgia, a unei cantităţi de 3.640 de kilograme de carne de porc provenind din Irlanda, beneficiarul fiind o companie din Bucureşti. În urma verificărilor la depozitul din Bucureşti s-a stabilit că aici au fost livrate 20 de tone de carne de porc, din care 3.640 kilograme de carne (cap de porc) din Irlanda, importată din Belgia, sunt contaminate cu dioxină. În urma verificărilor, inspectorii ANSVSA nu au mai găsit lotul de 3.640 kilograme de carne de porc la depozitul din Bucureşti, acesta fiind trimis prin cinci firme în judeţele Ilfov, Buzău şi Olt.
De asemenea, s-a depistat că o firmă din Cluj a importat 40 de tone de carne de porc de lucru provenită din Irlanda, tranzacţie încheiată printr-o firmă franceză, produsele ajungând în 24 de judeţe.
În urma verificărilor, la acest depozit din Cluj a fost găsit o cantitate de 4.373 de kilograme de carne, aceasta fiind reţinută de la comercializare. Restul cărnii provenind din loturile contaminate a fost distribuită în 37 de unităţi din 24 de judeţe, respectiv Argeş, Gorj, Vaslui, Alba, Cluj, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Maramureş, Timiş, Olt, Bistriţa-Năsăud, Prahova, Teleorman, Suceava, Neamţ, Sibiu, Mehedinţi, Bihor, Ialomiţa, Vrancea, Hunedoara, Satu-Mare, Bacău şi Brăila.
La un depozit din judeţul Olt a fost identificată o parte din carnea de porc contaminată cu dioxină trimisă din Bucureşti. Pentru că aceasta fusese amestecată cu altă carne, a fost retras tot lotul găsit în depozit, respectiv 5.254 de kilograme.
Potrivit conducerii Direcţiei Sanitar-Veterinare Buzău, carnea de porc din Irlanda contaminată cu dioxină nu a pătruns pe piaţa buzoiană deoarece societatea care a cumpărat o parte din cantitatea contaminată nu mai funcţionează la sediul social declarat în Buzău, având puncte de lucru în Capitală.
Totodată, trei firme din judeţul Ilfov au primit de la depozitul din Bucureşti carne de porc contaminată cu dioxină.
Vicepreşedintele ANSVSA, Laszlo Csutak, a anunţat, miercuri, că aproximativ 70 de tone de carne de porc provenită din Irlanda au ajuns în România printr-o firmă din Ungaria, care o importase din Polonia, fiind preluată de patru societăţi din Bucureşti şi din judeţele Prahova şi Vâlcea.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro