Taranii romani beau apa de la put sau direct din balta. 83% dintre sate nu sunt alimentate cu apa potabila si doar 2% dintre acestea au sistem de canalizare, se arata intr-un studiu realizat de Comisia Europeana la Bucuresti.
Romania se situeaza la coada statisticilor europene in privinta nivelului de trai al cetatenilor, potrivit raportului "Serviciile de interes general si extinderea Uniunii Europene".STATISTICI. In medie, 34% dintre romani nu au acces la reteaua de alimentare cu apa. Dintre acestia 15,2% sunt oraseni si 84,8% oameni de la tara. Situatia este cu atat mai dramatica cu cat 83,3% din sate nici macar nu au sisteme de alimentare cu apa. Raportul precizeaza ca pentru 30% din populatie apa de put reprezinta singura sursa de apa, in conditiile in care calitatea acesteia s-a deteriorat in ultima vreme. De altfel, doar 66% dintre romani beau apa a carei calitate a fost verificata. Si desi orasenii au acces la apa "controlata", de multe ori aceasta nu este potabila din cauza contaminarii din apa de canalizare sau a tevilor sparte. RISIP.. Aparent, romanii consuma foarte multa apa: 233,4 litri/cap de locuitor in urbe. Si nu setea este de vina, ci pierderile din retea si lipsa contoarelor. Raportul mai semnaleaza si ca sistemele de distributie sunt ineficiente si invechite, iar rezervele inmagazinate de apa acopera mai putin de 12 ore de consum.
DEZASTRU. In raport se mentioneaza ca "alimentarea cu apa este mai bine dezvoltata decat canalizarea". Aceasta deoarece, din cele 15.780 de comunitati rurale existente pe plaiurile mioritice, doar 400 (2,53%) au sistem de canalizare. In plus, doar 20% dintre orase si 0,33% din sate au servicii de tratare a apelor uzate. Printre fericiti nu se numara locuitorii Bucurestiului, Craiovei sau ai Galatiului.
14 miliarde de euro pentru apa si canalizare Daca vrem in UE, trebuie sa alimentam cu apa pana si ultimul satuc din creierul muntilor. Autoritatile de la Bucuresti au cerut o pasuire de 14 ani, incepand din 2007, pentru a rezolva aceasta problema, a declarat Marius Opran, presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Serviciilor Publice din Romania (FNPSPR). Dar cum e vorba de o investitie de cel putin 14 miliarde de euro, Guvernul se gandeste sa renegocieze o derogare de 30 de ani. ( FLORINA ZAINESCU )