x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Peste 840 de kilograme de obiecte artizanale pe bază de amestecuri pirotehnice, confiscate

Peste 840 de kilograme de obiecte artizanale pe bază de amestecuri pirotehnice, confiscate

20 Dec 2009   •   00:00

Poliţiştii au constatat zeci de infracţiuni şi au confiscat sute de kilograme - de petarde, pocnitori, rachete, artificii şi baterii, autorităţile informând totodată că până în prezent nu s-au înregistrat răniri sau incendii ce ar fi putut fi provocate de acest gen de obiecte.

Acţiunile poliţiştilor vizează respectarea legalităţii în ce priveşte comercializarea obiectelor pirotehnice, a brazilor de Crăciun, actelor de comerţ în centrele comerciale en-detail şi protejarea drepturilor şi intereselor consumatorilor, precum şi înlăturarea urmărilor fenomenelor meteorologice şi asigurarea unui trafic rutier în siguranţă. 85 de infracţiuni constatate şi peste 840 de kilograme de obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, confiscate de către poliţişti, urmare a declanşării, la nivel naţional, de către Poliţia Română a acţiunii "Foc de artificii", care are ca scop prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de încălcarea de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă a prevederilor Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Concret, poliţiştii specializaţi ai structurilor arme, explozivi şi substanţe periculoase, împreună cu poliţişti de ordine publică desfăşoară, în perioada 23 noiembrie 2009 - 15 ianuarie 2010, activităţi de verificare a modului de respectare a dispoziţiilor legale privind regimul materiilor explozive şi de desfăşurare a operaţiunilor cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

În cadrul acţiunii sunt verificate societăţile comerciale autorizate să efectueze operaţiuni cu obiecte pirotehnice, urmărindu-se în mod special stocurile faptice şi scriptice, respectarea legalităţii operaţiunilor derulate, conform prevederilor HG 536/2002 pentru aprobarea Normelor tehnice privind deţinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, mânuirea şi folosirea materiilor explozive utilizate în orice alte operaţiuni specifice în activităţile deţinătorilor, precum şi autorizarea artificierilor şi a pirotehniştilor.

În activităţile pe care le desfăşoară, poliţiştii au în vedere identificarea importatorilor de obiecte pirotehnice, verificarea legalităţii operaţiunilor de import-export, a evidenţierii în actele financiar-contabile a veniturilor realizate, verificarea şi clasificarea obiectelor pirotehnice conform claselor şi categoriilor din care fac parte, respectarea legalităţii privind obiectul de activitate pentru care s-a eliberat autorizaţie, verificarea termenelor de garanţie înscrise pe ambalaje, a traducerilor în limba română şi a categoriilor din care fac parte, precum şi a modului de păstrare, depozitare, manipulare şi folosire a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Totodată, sunt efectuate atât verificări încrucişate la societăţile comerciale identificate că au achiziţionat articole pirotehnice, urmărindu-se destinaţiile finale şi traseul de la importator la vânzător, cât şi controale la locurile de desfăşurare a jocurilor de artificii, în privinţa modului de respectare a normelor legale privind transportul, depozitarea, manipularea articolelor pirotehnice şi condiţiile de executare a focurilor de artificii.

Nu în ultimul rând, acţiunea vizează identificarea persoanelor fizice care desfăşoară operaţiuni cu obiecte pirotehnice fără autorizaţie legală, documentarea activităţilor ilegale şi luarea măsurilor prevăzute de lege.

În urma folosirii incorecte sau ilegale a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, la nivel naţional, în anul 2005, 498 de persoane au fost rănite, iar o persoană a decedat. După apariţia modificărilor legislative de la sfârşitul anului 2006 s-a constatat o scădere semnificativă a numărului persoanelor rănite în urma folosirii obiectelor pirotehnice. Astfel, în anul 2006 au suferit vătămări corporale 23 de persoane, la fel şi în 2007, iar în anul 2008 au fost rănite 18 persoane.

În acest an, până în prezent nu au fost înregistrate răniri datorate folosirii necorespunzătoare a articolelor pirotehnice şi nu s-a înregistrat niciun incendiu urmat de distrugerea de bunuri materiale.
De asemenea, poliţiştii au intensificat acţiunile pentru prevenirea şi combaterea comercializării, folosirii ilegale şi a contrabandei cu articole pirotehnice interzise de lege în en-gross-uri, târguri, oboare, pieţe, supermarketuri şi în punctele de trecere a frontierei.

Până în prezent, au fost constatate 85 de infracţiuni, în care sunt cercetate 89 de persoane şi au fost aplicate 56 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 84.500 lei. Totodată, au fost indisponibilizate în vederea confiscării peste 150.000 de obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele I, II, III şi T1, respectiv petarde, pocnitori, rachete, artificii şi baterii, în valoare de peste 58.500 lei.

×
Subiecte în articol: observator