Azi este Martiriul Sfantului Gheorghe, cel care a renuntat la maretia functiei de ofiter al garzii imperiale romane ca sa moara in chinuri pentru credinta in Iisus.
A fost torturat in zadar - batut cu vine de bou, acoperit cu lespezi de piatra, aruncat in groapa de var, el nu s-a lepadat de credinta.
In icoane este infatisat calare, purtand o sulita si ucigand un balaur, expresie a biruintei inainte de martiriu. In Biserica Ortodoxa, Sfantul Gheorghe este considerat protectorul armatei, dar ocrotirea lui se rasfrange nu numai asupra soldatilor, ci si a taranilor. Sfantul a fost patronul militar al Moldovei medievale, portretul lui fiind pictat pe steagul lui Stefan cel Mare.
Martirul este celebrat si de Bisericile Catolica si Anglicana (sfantul este patronul Angliei), fiind sarbatorit in Germania, Italia, Anglia, Portugalia si Spania. Oamenii se roaga astazi la icoana sa pentru a fi feriti de primejdii si boli grele.
De altfel, numele sau este invocat impotriva ciumei, leprei si sifilisului. In traditia populara romaneasca, azi este Sangiorzul, sarbatoare care imparte anul pastoral, impreuna cu Samedru (26 octombrie) in doua anotimpuri: vara si iarna. Se mai celebreaza si Sambra sau Masurisul Oilor, adica primul muls al oilor.
Conform unei statistici din 2003 a Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei, peste doua milioane dintre romăni poarta numele Sfintului Gheorghe sau derivate ale acestuia. De altfel, Gheorghe este unul dintre cele mai importante prenume din Romania: 555.335 de persoane se numesc astfel, dintre care, aproape 50.000, numai in Bucuresti.