În zona Peşterii Topolniţa din Geoparcul "Platoul Mehedinţi" a fost identificată o pereche de vulturi cu barbă (Gypoetus barbatus), dată dispărută de pe teritoriul României din 1929. Ultima pereche din această specie de vultur a fost observată în Munţii Cozia, în apropiere de Pasul Turnu Roşu.
Cornel Popa, directorul AJVPS Mehedinţi, spune că această pasăre rară, zăganul, cum i se mai spune în popor, are o anvergură a aripilor de peste 280 de centimetri şi se hrăneşte doar cu leşuri de animale. "Zăganul îşi are habitatele în munţii Alpi, Caucaz, Pirinei, în Pamir, Altai, Tibet, Insula Creta şi Himalaya. În multe ţări pentru protejarea acestuia s-au promovat şi finanţat proiecte. Specia se află pe lista roşie a Uniunii Europene, ea trebuind ocrotită şi perpetuată", a declarat Popa, citat de Agerpres.
Apariţia zăganului în zona carstică a judeţului Mehedinţi va contribui la atragerea de cât mai mulţi turişti şi specialişti în ornitologie, ultimii având obligaţia de a studia vulturii cu barbă apăruţi, nu se ştie de unde, şi a găsi soluţii de înmulţire a lor. Zăganul poate trăi până la 50 de ani. Deşi femela face doar două ouă pe care le cloceşte timp de 55 de zile, supravieţuieşte doar un singur pui. Are penajul de culoare porocaliu-închis şi alb-murdar. Sub cioc are câteva pene negre, care seamănă cu o barbă, de unde i se trage şi numele. Zboară, la altitudinea de 4.000 de metri, pe un teritoriu cuprins între 200 şi 400 de kilometri pătraţi, dar se întoarce de fiecare dată în locul în care a fost crescut.
Citește pe Antena3.ro