x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Petiţie pentru depolitizarea spitalelor publice

Petiţie pentru depolitizarea spitalelor publice

de Monica Cosac    |    25 Ian 2017   •   17:50
Petiţie pentru depolitizarea spitalelor publice
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Președintele Alianței Medicilor pentru modernizarea sistemului medical, Bogdan Tănase, a lansat o petiție online intitulată „Vrem sistem de sănătate/Nu iertare de păcate”, în care cere parlamentarilor să mențină prevederile antinepotism, anticorupție și de depolitizare a spitalelor publice, iniţiate de fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu. În doar câteva ore, petiţia a fost semnată de peste 1.000 de persoane.

 

Revoltaţi că senatorii au respins ordonanţa care schimba radical criteriile pentru ocuparea funcţiilor de manageri de spital, documentul vizând inclusiv depolitizarea concursurilor, medicii au luat atitudine în mediul virtual. Președintele Alianței Medicilor a adresat Camerei Deputaților o scrisoare deschisă şi, totodată, face un apel către cei care doresc o schimbare în acest sistem medical anchilozat să semneze petiţia pentru menţinerea măsurilor adoptate de fostul Guvern, în noiembrie 2016. “Chiar dacă scena politică este acum dominată de «elefanţii» graţierii si modificării Codului Penal, trebuie să fim vigilenţi şi să nu scăpăm din vedere «cămila» reprezentată de OUG 79/2016.

Sistemul medical românesc este unul feudal, organizat pe clanuri și familii. Mai mult, Legea Sănătății, până la apariţia acestei ordonanţe, ceda puterea de decizie referitoare la managementul spitalelor clinice, unor persoane selectate dintre cadrele universitare. (...) Rezultatele acestei politici le vedem cu toții: sistemul medical este la pământ, alocarea resurselor și fondurilor este preferenţială și netransparentă, absorbţia fondurilor europene pe sănătate este zero, corupția este la ea acasă în achiziţiile din spitale, cifrele vehiculate de DNA fiind de 20-30% comision pentru achiziţiile din sănătate”. Potirvit iniţiatorului, OUG 79/2016 este “un prim pas pentru schimbarea acestei stări de lucruri, și unul eficient, fapt care se vede atât din rezistenţa cu care a fost întâmpinată de monștrii sacri ai sistemului, cât și din graba cu care se dorește anularea ei”.

În nici 24 de ore, petiţia a fost semnată de peste 1.200 de persoane. Unul dintre medici îşi argumentează semnătura spunând că, în spitalele din România, lucrurile stau mult mai grav “privite din interior decât sunt văzute din exterior”.

“Pentru că sistemul de până acum și-a dovedit deja cu vârf și-ndesat nu doar ineficiența, ci și potențialul criminal la propriu, prin efectele-i cumplite. Pentru că, acceptând ca lucrurile să funcționeze la fel, anulăm orice speranță că va fi mai bine. Pentru că refuz să mai fiu părtașă prin nepăsare la acest genocid”, este un alt comentariu postat de un alt medic.

“Domnilor deputaţi, dorim ca «Ordonanţa managerilor de spitale», adoptată de Guvern în noiembrie, la iniţiativa fostul ministru Vlad Voiculescu, să rămână neschimbată!” Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor

×