x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Petre Tobă, ultimul ghimpe, înainte de controlul absolut

Petre Tobă, ultimul ghimpe, înainte de controlul absolut

de Mara Raducanu    |    17 Noi 2010   •   13:45
Petre Tobă, ultimul ghimpe, înainte de controlul absolut
Mitingul „caşchetelor” din 24 septembrie pare să fi fost „pretextul” excelent pentru decapitările din Poliţie, Jandarmerie şi Interne. Ca de obicei, s-au căutat ţapi ispăşitori, s-au demis oameni, s-au făcut dosare penale pentru poliţiştii protestatari care ar fi avut, potrivit presupuselor acuzaţii şi probe, la ei arma din dotare.

La începutul săptămânii a fost eliberat din funcţie, Gavrilă Pop, fostul şef al Jandameriei Capitalei. Pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, pare să-l aştepte aceeaşi soartă.O singură piesă lipseşte din acest puzzel. Nu mai apar concluziile raportului despre mitingul poliţiştilor, pe care domnul Dan Valentin Fătuloiu, Secretar de stat în MAI promitea că o să-l facă public săptămâna aceasta. S-o fi pierdut probabil prin vreun sertar la Cotroceni, acolo unde se afla ultima dată...

După ce Vasile Blaga a fost îndepărtat de la conducerea Ministerului de Interne, în locul lui fiind numit Traian Igaş, un soldat disciplinat şi numai bun pentru cerinţele mai- marilor, iată că şi scaunul lui Petre Tobă se clatină. Mai activ decât de obicei, Dan Valentin Fătuloiu, Secretar de Stat în MAI şi Şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică s-a pus pe fapte mari.

Aşa cum  a prezis acum câteva zile, când anunţa că sancţiunile pentru mitingul poliţiştilor din faţa Cotroceniului nu s-au terminat, ci că dimpotrivă urmează noi „căderi de capete”. Mai mult, potrivit unor surse din interiorul Poliţiei, chestorul Petre Tobă este văzut ca un „ghimpe” în coasta lui Valentin Fătuloiu, care i-a impus ministrului Igaş un ultimatum: ori Tobă, ori el.

Pretextul oficial, mitingul poliţiştilor, unde şi chestorul Fătuloiu, Secretar de Stat pe probleme de Siguranţă Publică a lipsit de la „lecţia” cu pricina. Neoficial, ar fi neînţelegerile existente între cei doi de-a lungul timpului. Cererea secretarului de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor Dan Fătuloiu de eliberare a lui Petre Tobă din funcţia de şef al Poliţiei Române a ajuns deja pe masa premierului Emil Boc. Se pare însă că  Petre Tobă nu a primit nici o informaţie în acest sens, continuându-şi activitatea în mod obişnuit.

La rândul său, Traina Iagş a declarat că va analiza bine situaţia îniante să ia vreo decizie oficială, susţinând că preferă să aştepte şi concluziile Corpului de Control al MAI trimis pentru verificări la Piatra Neamţ. 


Asasinatul de duminică de la Piatra Neamţ a amplificat sămânţa de scandal şi tensiunea existentă deja în ograda de la Interne. Trimis „în teren” de Traian Igaş, Fătuloiu  a declarat că a analizat  activitatea Poliţiei Neamţ în asigurarea ordinii şi siguranţei publice. După ce a urmărit cum merg treburile pe plaiurile nemţene, chestorul a propus ministrului de Interne  schimbarea din funcţie a şefului Poliţiei Neamţ, comisar-şef Aurelian Vasea Şoric, pentru management defectuos.  Secretarul de Stat a verificat atât condiţiile în care s-a petrecut incidentul cât şi eventuale legături între poliţie şi interlopi despre care s-a tot vorbit de la producerea tragediei.

Acesta a mai  spus că a constatat deficienţe la conducerea Inspectoratului de Poliţie al judeţului Neamţ, precizând că ar putea fi demise şi alte persoane cu funcţii de conducere din IPJ Neamţ, dar şi din alte judeţe ale ţării. Comisarul -şef Aurelian Şoric se află la conducerea Poliţiei Judeţene Neamţ din iunie 2006, perioadă în care la Piatra Neamţ au avut loc mai multe atentate generate de presupuşi membri ai grupărilor interlope locale.  Aurelian Şoric, a negat marţi, după acuzaţiile aduse că ar avea legături cu gruparea Mararu, susţinând cu ochii înlăcrimaţi că presa îşi bate joc de familia lui.

„Nu am nicio legătură cu familia Mararu. Am avut o relaţie cât se poate de firească. De ce este interlop (n.r. - Gheorghiţă Mararu) pentru că dădea bani la oameni şi le lua camărăĂ Sunt procurori care dau bani”. Mai mult, Şoric a declarat că eventuala sa eliberare din funcţie nu are nicio legătură cu cazul de la Piatra Neamţ, ci face parte dintr-un proiect al MAI de restructurare a şefilor din poliţie.

Corpul de Control al Ministerului de Interne se află în prezent la Neamţ pentru verificări. După incidentul de la Piatra Neamţ, presa locală a relatat că  Aurelian Şoric ar fi chiar vecin cu familia Mararu, de la care a cumpărat terenul de casă. Totodată, s-a scris că soţia lui Şoric, care este notar, ar fi parafat acte nu tocmai legale, în beneficiul unor presupuşi membri ai lumii interlope.

×