x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prețul petrolului crește, pe fondul opririi conductelor, dar merge spre o pierdere săptămânală

Prețul petrolului crește, pe fondul opririi conductelor, dar merge spre o pierdere săptămânală

de Redacția Jurnalul    |    09 Dec 2022   •   22:30
Prețul petrolului crește, pe fondul opririi conductelor, dar merge spre o pierdere săptămânală
Sursa foto: Hepta

Prețul petrolului a crescut vineri, în urma închiderii unei importante conducte de țiței dintre Canada și SUA, ceea ce a perturbat aprovizionarea, însă ambele indicii de referință se îndreptau spre o pierdere săptămânală din cauza îngrijorărilor legate de încetinirea creșterii cererii globale.

Conform Reuters, contractele futures pentru petrolul Brent se situau la 76,73 dolari pe baril, în creștere cu 58 de cenți, sau 0,76%, la ora 0716 GMT, după ce joi au scăzut cu 1,3%.

Țițeiul american West Texas Intermediate a crescut cu 52 de cenți, sau 0,73%, la 71,98 dolari pe baril, după ce în ședința precedentă a scăzut cu 0,8%.

Vestea unui accident care a dus la închiderea conductei Keystone a companiei canadiene TC Energy în Statele Unite a provocat o scurtă revenire joi, dar prețurile s-au relaxat în cele din urmă, piața considerând că închiderea va fi de scurtă durată. Peste 14.000 de barili de țiței s-au vărsat într-un pârâu din Kansas, una dintre cele mai mari deversări de țiței din Statele Unite din aproape un deceniu.

Prețul petrolului va înregistra cea mai mare scădere săptămânală din ultimele luni, deoarece comercianții se așteaptă să treacă ceva timp până când relaxarea controalelor COVID de către China se va reflecta în cerere.

Iar creșterea bruscă a infecțiilor va afecta probabil creșterea economică a Chinei în următoarele câteva luni, aducând o revenire abia mai târziu, în 2023, au declarat economiștii.

De asemenea, tot pe partea negativă, economia americană se îndreaptă spre o recesiune scurtă în cursul anului viitor, potrivit economiștilor chestionați de Reuters, care se așteaptă în unanimitate ca Rezerva Federală a SUA să opteze pentru o majorare mai mică a ratei dobânzii, de 50 de puncte de bază, pe 14 decembrie.

De asemenea, Banca Centrală Europeană va majora probabil săptămâna viitoare rata dobânzii la depozite cu 50 de puncte de bază, până la 2,00%, potrivit unui alt sondaj Reuters, în ciuda faptului că economia zonei euro se află aproape sigur în recesiune, în timp ce se luptă cu o inflație de cinci ori mai mare decât ținta.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: petrol pret