x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială

Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială

de Redacția Jurnalul    |    14 Noi 2024   •   22:15
Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Sursa foto: freepik.com

Recrutorii de top îi încurajează pe cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă să folosească instrumente de inteligenţă artificială în procesul de aplicare, subliniind astfel acceptarea tot mai largă a acestor tehnologii de către angajatori.

Mai multe companii internaţionale de recrutare oferă acum candidaţilor instrumente bazate pe inteligenţă artificială (AI), sugerând că acestea pot simplifica redactarea CV-urilor, scrisorilor de intenţie şi căutarea posturilor vacante. Astfel, candidaţii au mai multe şanse să-şi evidenţieze abilităţile şi să-şi sporească succesul în obţinerea unui loc de muncă, scrie Financial Times, citat de Ziarul Financiar.

James Barrett, director general la Michael Page Technology, a declarat că organizaţia sa este deja „pe drumul integrării AI” în procesele de recrutare şi că „este important ca şi candidaţii să se adapteze”. El a adăugat că „folosite corect, [instrumentele de AI] pot ajuta o aplicaţie să avanseze în următoarea etapă de selecţie”.

Sebastian Dettmers, director executiv al companiei europene de recrutare The Stepstone Group, a subliniat şi el avantajele utilizării AI, afirmând că aceasta poate ajuta candidaţii să prezinte cea mai bună versiune a lor în raport cu cerinţele postului.

Aceste opinii sugerează că modelele lingvistice avansate devin tot mai des acceptate ca instrumente esenţiale în procesul de căutare a unui loc de muncă. Această tendinţă apare pe fondul unor avertismente anterioare din partea recrutorilor, care subliniau riscurile aplicărilor automatizate, precum posibila denaturare a abilităţilor candidaţilor sau supraaglomerarea procesului de selecţie cu aplicaţii în masă.

Stepstone oferă un instrument care generează scrisori de intenţie pe baza CV-ului şi a descrierii postului, precum şi un generator de CV-uri, ambele fiind folosite de 2,6 milioane de ori în ultimul an. Aceste produse se alătură altor instrumente disponibile, oferite de companii specializate în crearea de CV-uri şi scrisori de intenţie asistate de AI, precum Kickresume.

LinkedIn, platforma dedicată dezvoltării carierei, a lansat un instrument AI care evaluează potrivirea utilizatorilor pentru diverse posturi în funcţie de competenţele şi experienţa acestora, asistă în redactarea scrisorilor de intenţie şi oferă feedback pentru CV-uri. LinkedIn a raportat că 90% dintre utilizatorii acestor funcţii le-au găsit utile şi a anunţat că va lansa în curând noi funcţionalităţi AI pentru utilizatorii neabonaţi.

Aceste instrumente au fost dezvoltate, în parte, pentru a răspunde creşterii utilizării tehnologiilor de screening AI de către recrutori. De exemplu, generatorul de CV-uri de la Stepstone este conceput să „treacă cu uşurinţă prin scanările ATS”, adică prin software-ul de selecţie automată care filtrează candidaţii pe baza unor cuvinte-cheie.

Studiile arată că un număr semnificativ de candidaţi folosesc deja AI. Conform unui sondaj recent al grupului de resurse umane Randstad, aproximativ 57% dintre tinerii din Generaţia Z declară că folosesc AI pentru a redacta aplicaţii, CV-uri şi scrisori de intenţie. În rândul milenialilor, procentul este de 40%, iar pentru Generaţia X şi baby boomeri, de 21%, respectiv 13%.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: piata muncii angajari ai