Echipe de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov au controlat, miercuri, modul în care este respectată legislația la operatorii economici care activează în Piața Obor din Capitală.
Au fost verificați 50 de operatori economici și, pentru neregulile constatate, până în acest moment, comisarii CRPCR București-Ilfov au dat amenzi de 293.000 lei, 7 avertismente, au oprit definitiv de la vânzare produsele alimentare neconforme, au oprit temporar prestarea de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru 4 operatori economici, a propus închiderea, pentru o perioadă de până la 6 luni, a unui operator economic, închiderea altuia pentru o perioadă de la 6 la 12 luni și sigilarea a 2 depozite de carne și a unei mașini pline cu carcase de miel, cărora nu li s-a putut identifica proprietarul.
Principalele abateri constatate de comisari au fost:
- lipsa afișării prețului de vânzare al mărfii
- lipsa afișării, pe etichetă, a elementelor de identificare-caracterizare ale produselor alimentare, a țării de proveniență a produselor și a datei durabilității minimale
- lipsa graficelor de monitorizare a temperaturii vitrinelor frigorifice
- comercializarea produselor din carne proaspătă căreia nu i s-a putut stabili trasabilitatea și implicit data limită de consum
- comercializarea unor produse congelate cu surplus de gheață
- nerespectarea temperaturii de depozitare a produselor (depozitarea acestora în afara vitrinei frigorifice, la temperature mediului ambiant etc.)
- existența pavimentului deteriorat și neigienizat
- folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu reziduuri, acumulări de praf și grăsime, cu acumulări de lichid, resturi alimentare și impurități, cu chedere depreciate
- nerespectarea condițiilor impuse de producător privind manipularea și depozitarea
- folosirea unui depozit insalubru și deteriorat (cu paviment spart, vopsea exfoliată, cu resturi menajere, rugină)
- depozitarea unor produse alimentare în contact direct cu pavimentul
- nerespectarea vecinătății produselor
- comercializarea unor produse alimentare cu modificări organoleptice de aspect și consistență
- lipsa graficului de schimb al uleiului de prăjire
- lipsa informării referitoare la alergeni
- folosirea unor vase de bucătărie cu uzură și grăsime arsă, a unor recipiente de depozitare neigienizate
- neconcordanță între data limită de consum menționată pe declarațiile de conformitate și cea expusă pe etichetele din vitrină.
(sursa: Mediafax)