Peste o sută de persoane au pichetat astăzi Ministerului Mediului, cerând "salvarea" Parcului Tineretului, unde femeia de afaceri Mărioara Micşunescu intenţionează să construiscă un cartier de vile, precum şi inţierea unei ordonanţe de urgenţă pentru a declara parcul de utilitate publică.
Pichetul a fost organizat de PD L, însă au venit să susţină această cauză şi reprezentaţi ai PSD, PC şi PNG, informează Mediafax.
Au fost prezenţi la pichet Romeo Drăgan (PDL), preşedintele consiliului local din Sectorul 4, Cristian Popescu Piedone (PC), primarul sectorului 4, Virgil Nicorescu, preşedintele PSD sector 4, consilierul general Aurelian Bădulescu (PNG-CD), trimis de primarul general Sorin Oprescu, care şi el solicită adoptarea acestei ordonaţe, deputatul PC Sergiu Andon, chiar şi avocata familiei lui Nicolae Ceuşescu, Paula Iacob, "reprezentantă" a societăţii civilă. Toţi şi-au dat mâna şi au cerut salvarea Parcului Tineretului, printre mulţumirile şi aplauzele participanţilor, foarte mulţi vârstnici şi locatari din zona Parcului, dar şi unii aduşi ca să îngroaşe rândurile.
Piedone le-a promis solemn tuturor că atât cât va fi primar nu va semna niciun certificat de urbanism sau autorizaţie de construcţie, fiind întrerupt de uralele entuziasmate ale oamenilor, însă dacă autorităţile nu îl vor ajuta prin această ordonanţă, s-ar putea să se vadă nevoit să le aprobe.
El le-a explicat oamenilor că a fost "constrâns" să introducă pe odinea de zi, în 31 aprilie, PUD-ul Mărioare Micşunescu pentru strada Pridvorului nr.28 privind construirea unui ansamblu rezidenţial de vile cu două etaje, altfel ar fi fost sancţionat pentru abuz în serviciu şi ar mai fi plătit şi o amendă de 10.000 de euro pe zi pentru nesoluţionarea cererii.
"Sunt şapte proprietarii cu drepturi depline pe o suprafaţă de peste 35.000 de metri pătraţi şi se solicită începerea contrucţiilor. Nu avem o cerere depusă oficial la primărie. Nenorocirea s-a produs când s-a dat un aviz de mediu, spunând că acolo nu există zonă verde. Dar sunt peste 850 de copaci, tei platani, frasini şi arbori ornamentali", a spus Piedone, precizând că solicită Ministerului Mediului iniţierea proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru declararea zonei de utilitate publică.
Mărioara Micşunescu a dobândit terenul de două hectare după ce a încheiat între 2003 şi 2005 mai multe contracte de cumpărare a drepturilor litigioase cu persoane care au dobândit aceste terenuri în baza Legii 18 din 1991.
Într-o scrisoare adresată de Miscşunescu pe 9 iunie Primăriei Sectorului 4, aceasta a spus că "terenul are un regim tehnic urbanistic construibil" şi de aceea nimeni nu o poate impiedica să îşi exercite dreptul de proprietate garantat de Constituţie.
Ea a menţionat că va păstra un spaţiu de 5.000 de metri pătraţi spaţiu verde, urmând să construiască în conformitate cu parametri urbanistici aprobaţi pe 45 la sută din restul spaţiului rămas, respectiv de 15.107 de metri pătraţi, adică pe o suprafaţă de 6.800 de metri pătraţi.
"Autorităţile locale pot expropria terenul cu o justă şi prealabilă despăgubire", iar dacă aceasta nu are loc "voi formula cererea de eliberarea a autorizaţiei de construire, iar autorităţile locale nu vor putea sa refuze eliberarea autorizaţiei daca sunt respectate toate cerinţele legale şi tehnice".
Potrivit Pirmăriei Sectorului 4, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului a emis avizul de mediu în ianuarie. "Având în vedere opiniile exprimate de membrii Comitetului special constituit în şedinţa din 08.01.2009 şi în absenţa comentariilor din partea publicului ca urmare a celor trei anunţuri publice date de titular, PUD- Ansamblul Rezidenţial din Strada Pridvorului nr.28, va fi suspus procedurii de adoptare fără aviz de mediu".
Pe 29 mai, consilierii municipali au aprobat proiectul privind schimbul de terenuri în Parcul Tineretului între municipalitate şi Mărioara Micşunescu, proprietara unui teren de peste două hectare, pentru că o decizie a instanţei din iunie 2007 a obligat CGMB să emită o hotărâre prin care să admită schimbul.
Marioara Micşunescu este proprietara a 20.107 metri pătraţi în Parcul Tineretului. Pentru că nu putea construi pe terenul din Parcul Tineretului, proprietara acestuia a deschis o acţiune în instanţă în care cerea CGMB să facă schimbul de terenuri, ea pierzând procesul la Tribunalul Bucureşti.
Decizia a fost atacată de Marioara Micşunescu la Curtea de Apel Bucureşti. Aceasta solicita instanţei emiterea de către CGMB a unei hotărâri privind aprobarea schimbului între terenul în suprafaţă totală de 20.107 metri pătraţi aflat în proprietatea ei, cu un teren în suprafaţă similară aflat în domeniul privat al Municipiului Bucureşti, în Parcul Tineretului, în aria destinată relocării proprietăţilor particulare dispersate în parc, în conformitate cu Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat prin Hotărârea CGMB 232/2005 şi cu documentaţia tehnică aferentă. (V.A.)
Citește pe Antena3.ro