x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pichetările continuă, marele miting se pregăteşte

Pichetările continuă, marele miting se pregăteşte

de Diana Scarlat    |    22 Oct 2010   •   00:00

Cele cinci confederaţii sindicale reprezentative, BNS, CNS "Cartel ALFA", CNSLR-Frăţia, CSDR şi CSN "Meridian" continuă astăzi seria pichetărilor, vineri, 22 octombrie fiind ultima zi a acestor proteste, stabilite în programul comun al sindicaliştilor înainte de mitingul de mari proporţii, care a fost anunţat pentru 27 octombrie. În intervalul 8 - 22 octombrie 2010 au fost organizate pichete în fiecare vineri, în faţa sediilor partidelor de guvernământ din oraşele reşedinţă de judeţ, în paralel având loc întâlniri între reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi cei ai Guvernului şi ai partidelor din arcul guvernamental, pe marginea revendicărilor comune.

Astăzi va fi pichetat sediul Partidului Democrat Liberal din Bucureşti, din Aleea Modrogan nr 1, între orele 12.00 -14.00. Cele cinci confederaţii se reunesc astăzi, la sediul Consiliului Economic şi Social (CES), pentru a stabili detaliile mitingului care se va desfăşura miercurea viitoare în Capitală. Sindicaliştii au anunţat participarea a peste 70.000 de oameni la manifestaţie.

Şi profesorii continuă protestele în această perioadă. După ce au ieşit în stradă în faţa ministerului la sfârşitul săptămânii trecute, joi şi vineri, cerând imperativ demisia ministrului Daniel Funeriu, sindicaliştii din toate cele patru federaţii sindicale di Edicaţie au pichetat şi săptămâna aceasta sediul ministerului, în fiecare zi, iar acţiunile vor continua. Profesorilor li s-a transmis astăzi, la discuţia dintre reprezentanţii sindicatelor, ministrul muncii, Ioan Botiş, şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, că îşi vor putea recupera vechile salarii abia peste doi ani. ""Prezentarea acelor coeficienţi vizează o perioadă ulterioară, adică după 2012, iar oamenii noştri trăies castăzi, nu peste doi ani. Colegilor noştri li s-au luat şi toate sporurile, nu doar cei 25%. Poveştile acestea, că din 2013-2014 vom ajunge la salariile pe care le-am avut nu ne interesează. Pe noi ne interesează ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2011. Nu doresc să discute aşa ceva, motiv pentru care atenţionăm pe toţi colegii noştri că prin asumarea legii salarizării, guvernanţii nu fac altceva decât să permanentizeze diminuarea salariilor din Învăţământ", a declarat Gheorghe Izvoranu, preşedintele federaţiei "Spiru Haret".

Sindicaliştii spun că dacă legea se aplică de la 1 ianuarie aşa cum este acum, dar cu salariul minim pe economie de 700 de lei, s-ar rezolva o mare parte dintre revendicări. Liderii celor patru federaţii aşteaptă în continuare soluţionarea solicitărilor lor. "Chiar dacă astăzi ni s-a prezentat o nouă formă a grilelor de salarizare, considerăm că nu este ultima discuţie pe această temă, pentru că deşi au fost majorate, nu crează starea aceea de mulţumire de care are nevoie învăţământul şi în nici un caz  nu credem că poziţionează Învăţământul în momentul de faţă pe poziţia pe care o merită. Aşteptăm la următoarele discuţii o nouă reaşezare a coeficienţilor şi poate vom adopta şi un alt sistem prin care salariaţii din învăţământ să beneficieze de salarii corespunzătoare pe un interval de timp mai lung", a declarat Constantin Ciosu, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN).

Liderii celor patru federaţii sindicale din învăţământ au propus încă o dată astăzi, la întâlmirea cu cei doi miniştri, care a avut loc la ministerul Muncii, creşterea salariului minim pe economie la 700 de lei, de la 1 ianuarie 2011. "Problema cheie este legată de salariul minim pe economie, care atât timp cât rămâne la 600 de lei, este extrem de mic. Varianta pe care noi o propunem este ca de la 1 ianuarie 2011 să cerască la 700 de lei", a declarat Simion Hăncescu, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Nici pentru învăţământul universitar nu s-au luat suficiente decizii care să-i mulţumească pe sindicalişti, însă s-a căzut de acord în legătură cu unele revendicări. "Este invocat în continuare cerberul României, Fondul Monetar Internaţional şi de aceea nu am putut discuta astăzi toate aspectele legate de legea cadru a salarizării pe 2011, care ne interesa foarte mult. Ceva paşi s-au făcut în, în privinţa acordării sporului de doctorat, s-a renunţat la el şi s-a propus acordarea unui premiu de excelenţă anual pentru 60% din personal, pentru cei mai buni dintre noi, ceea ce va încuraja competiţia şi performanţa", a declarat Anton Hadăr, preşedintele "Alma Mater".

Marius Nistor, preşedintele executiv al federaţiei "Spiru Haret", a declarat că este foarte clar deja faptul că salariile profesorilor vor rămâne diminuate şi anul viitor. "Fondurile pentru plata salariilor din învăţământul preuniversitar au fost reduse de la 1 ianuarie 2011 cu aproximativ 30%, adică se vor acorda aproximativ şapte miliarde de lei, de la nouă miliarde de lei. Noi am cerut astăzi ministrului Educaţiei să ne pună la dispoziţie în conformitate cu contractul colectiv de muncă unic la nivel de ramură toată construcţia bugetară la nivelul ministerului Educaţiei pentru anul 2011. Nu am primit nici un răspuns, fapt care demonstrează încă o dată faptul că de la 1 ianuarie 2011 nu vom beneficia de recuperarea acelui procent de 25%", a declarat Marius Nistor.

Supăraţi pe neputinţa exprimată de Guvern, în legătură cu revendicările sindicale, invocându-se de fiecare dată Fondul Monetar Internaţional. Gheorghe Izvoranu a propus să se dizolve Guvernul, Parlamentul şi Preşedinţia, astfel încât România să fie condusă numai de liderul FMI, soluţie care "ne-ar costa mai puţin"

×
Subiecte în articol: observator