x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Plăcerea uniformei școlare

Plăcerea uniformei școlare

de Cornel Tabacaru    |    19 Iul 2024   •   06:40
Plăcerea uniformei școlare

Dragii mei cu Jurnalul sub braț. Mă gândeam să vorbim azi despre uniformele școlare. Sigur, am auzit toate argumentele pro și contra. Și unii, și alții au dreptate. Dar cum se face că școlile particulare au adoptat sistemul uniformei? Cum se face că în multe țări din lume, pentru a se păstra decența sistemului de învățământ, au agreat ca elevii să poarte o uniformă minimă care nu să egalizeze, ci doar să creeze sentimentul că la școală elevii vin să învețe carte, nu să facă parada modei sau să își etaleze statutul social.

Așadar, mi-am permis să iau ca exemplu sistemul școlar din Costa Rica. O țară modernă, civilizată cu o influență importantă din Statele Unite ale Americii. Sistemul de uniforme nu este unul rigid sau care să creeze probleme financiare. La mine în oraș sunt câteva școli generale și un liceu. Regula generală este ca băieții să poarte pantaloni lungi negri și cămașă sau tricou alb. Fetele, fustă sau pantaloni lungi negri și cămașă, tricou sau bluză albă. Și nici măcar nu este o regulă impusă, mai degrabă este mândria că fac parte dintr-o comunitate, că se duc cu plăcere să învețe. Desigur, fiecare copil s-ar putea duce la școală îmbrăcat după cum îl taie capul, însă eu nu am văzut până acum așa ceva. Am văzut doar copii cu cămășile călcate, cu pantalonii la dungă, cu pantofii lustruiți. O plăcere să-i privești.

În stația de unde îi ia autobuzul școlar vezi grupuri de elevi îmbrăcați ca mai sus și este o plăcere să-i vezi. Desigur, toți sunt curat îmbrăcați și frumos aranjați. În rest, câteva mici artificii la fete și câte o minimă „aroganță” la băieți. Per total, din punctul meu de vedere, excelent.

Copiii au fost în vacanță, iar zilele acestea au început anul de învățământ. Am avut prilejul să văd câteva eleve care mergeau către stația autobuzului școlar. Acestea erau eleve de la liceul din localitate. Și pentru elevii de liceu există autobuze școlare. Frumușele-foc, aranjate decent, nimic exagerat, îmbrăcate în pantaloni negri și tricou vernil. Vesele, puse pe glume, fără figuri sau aere… Mie așa-mi place...

Aștept să-mi scrieți părerile voastre, dragii mei. Noi ne vedem vinerea viitoare din New York. Cu sănătate, pace și siguranță! Doamne Ajută!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×