x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Plagiat post-mortem

Plagiat post-mortem

de Dana Andronie    |    31 Aug 2005   •   00:00
Plagiat post-mortem

Daniel Iancu a facut furori pe Litoral cu "Vine valu’". Melodia cu pricina a "rasarit" cam de cand au inceput inundatiile sa-si faca de cap in Romania. La o prima vedere i-am putea reprosa cantaretului ca e cam cinic. Din pacate, nu e doar atat.

Melodia e placuta, slagaroasa si plina de umor. E si de actualitate, nimic de zis, pentru ca se refera in mod explicit la inundatii: "Vine valu’ si-mi ia calu’/Imi ia scroafa din cotet/Mi s-a dus averea toata/Numai soacra in curte inoata..." . Cam cinic, avand in vedere contextul dramatic al situatiei in care au murit 15 oameni. De dragul melodiei, extrem de inspirate, am fi dispusi sa-l iertam totusi pe cantautor, chiar daca piesa e o parodie a dramei sinistratilor. Am fi tentati chiar sa-i acordam scuza ca "asa-i romanul, face haz de necaz", chit ca, in cazul de fata, Daniel face haz de necazul altora, ceea ce e de-a dreptul cinic.

APA TRECE. Intr-un alt context, ni s-ar parea savurosoase motivul soacrei care scapa de inec si regretul hatru ca "apa trece, soacrele raman", ca sa parafrazam si noi un proverb. Melodia lui Daniel Iancu nu este insa o parafraza. Este un plagiat. Iar pentru asta nu-l putem ierta. Cu atat mai mult, cu cat melodia plagiata e un slagar si apartine unuia dintre cei mai valorosi si mai iubiti cantareti pe care i-a avut Romania. Isi mai aminteste cineva de slagarul "Spune-mi unde, spune-mi cine", cantat, pe vremuri, de Dan Spataru? Avea un text simplu si emotionant: "Spune-mi unde, spune-mi unde,/ Unde ti-ai pierdut iubirea,/Spune-mi unde, pe ce drum/Sa ma duc eu s-o adun/Si in pieptul tau din nou s-o pun.../Spune-mi cine, spune-mi cine/Te-a furat de langa mine,/Ca m-oi duce, m-oi ruga/Inapoi sa mi te dea,/Sa nu-mi planga toata viata inima". La ambele piese, tema melodica e aceeasi. Si e putin probabil ca Dan Spataru sa se fi inspirat din Daniel Iancu... In orice caz, stim acum de unde vine succesul melodiei "Vine valu’". De la "Spune-mi cine...". De la Dan Spataru. Iubit in timpul vietii, plagiat post-mortem.

×
Subiecte în articol: observator