x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Plajele virgine ale Deltei, gata de amenajare

Plajele virgine ale Deltei, gata de amenajare

de Alexandru Nastase    |    11 Mai 2009   •   00:00
Plajele virgine ale Deltei, gata de amenajare
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Ministrul Turismului, Elena Udrea, şi guvernatorul democrat-liberal al Deltei Dunării, Grigore Baboianu, au anunţat recent planurile pe care le au cu plajele virgine din Rezervaţia Biosferei.



Respectiv, să le treacă în administrarea localităţilor aflate în apropierea acestor plaje, lă­sând astfel unor primari pedelişti libe­rtatea de a administra teritorii aparţi­nând patrimoniului universal UNESCO. Ofertele de a transforma plajele în sta­ţiuni turistice nu au întârziat să apară.

Ministrul Turismului a anunţat în mai multe rânduri că are planuri serioase pentru dezvoltarea turismului în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Elena Udrea a afirmat că turismul poate fi o soluţie foarte bună pentru locuitorii Deltei, care ar putea astfel renunţa, fie şi parţial, la îndeletnicirea tradiţională a pescuitului, care a secătuit în ultimii patru ani resursa piscicolă din Rezervaţie.

Una dintre ideile ministrului a fost aceea de a valorifica plajele virgine din Rezervaţie, atât pe cele din judeţul Tulcea (Sulina şi Sfântu Gheorghe), cât şi pe cele din partea de sud, în judeţul Constanţa, aflate în apropierea localităţilor Corbu, Vadu şi Săcele.

Săptămâna trecută, în "ajutorul" Elenei Udrea a sărit şi cole­gul ei de partid Grigore Baboianu, fostul etern "număr 2" de la Administraţia Re­zervaţiei Biosferei Delta Dunării, numit în sfârşit guvernator la începutul acestui an în locul jurnalistului Liviu Mihaiu.

Baboianu a afirmat că există posibilitatea şi chiar intenţia ca aceste plaje să fie trecute din administrarea ARBDD în cea a consiliilor locale. Baboianu a afirmat că se aşteaptă ca primăriile să depună proiectele de amenajare a plajelor, după care să semneze nişte protocoale cu administraţiile locale, pentru predarea/preluarea plajelor. Fapt ce contravine flagrant Legii Rezervaţiei Biosfe­rei Delta Dunării şi recomandărilor forurilor internaţionale, între care programul Man and the Biosphere (Omul şi biosfera) al UNESCO.

Singurul care s-a opus până acum acestei idei este minis­trul Mediului, Nicolae Nemirschi. Acesta a declarat în repetate rânduri că amenajarea plajelor virgine şi administrarea lor de autorităţile locale sunt proiecte inacceptabile. Udrea şi Baboianu îi arată însă pisica ministrului, invocând situaţia plajelor din sudul litoralului, mai ales a celei de la Mamaia. Cei doi pedelişti consideră că trebuie urmat şi în Deltă exemplul lui Radu Mazăre, cu care Nemirschi a lucrat timp de opt ani şi jumătate la Primăria Constanţa.


PROIECTE PESTE PROIECTE
Planurile de amenajare a plajelor sus-menţionate există de zece ani în Delta Du­nării. S-a vorbit rând pe rând despre amenajarea unei staţiuni turistice la Sulina, care să înghită câteva milioane de tone de balast, de deschiderea unor ho­te­luri pe plaja de la Sfântu Gheorghe sau despre inaugurarea unei megastaţiuni în zona Vadu-Corbu, proiect imobiliar care să rivalizeze cu Mamaia şi să atragă tu­riş­tii cu bani. Nu în ultimul rând, un car­tier exclusivist de vile a fost proiectat pentru zona din apropiere de Vadu-Cor­bu. De ase­menea, primarul de la Sulina, pedelistul Aurel Dimitriu, a anunţat că în imediata vecinătate a plajei oraşului va demara un proiect de amenajare de ba­zine, cam­pin­guri, minivile şi alte atracţii turistice, în încercarea de a dezvolta zona. Chiar şi proiectele eoliene şi-au făcut loc în zona Sulina, mai multe companii anunţându-şi intenţia de a construi turbine pe plaja celui mai estic oraş al Româ­niei.


SCANDALUL INTABULĂRILOR
Situaţia juridică a plajelor din Rezer­vaţie este în continuare incertă. Din lipsa banilor, în ultimii 20 de ani nu s-a reuşit cadastrarea şi intabularea terenurilor din Deltă. Aşa se face că, începând din 2005, diverşi primari ai localităţilor din Rezervaţie au încercat să mânărească tere­nu­rile. Astfel, primarul Dimitriu de la Sulina a "modificat" de mai multe ori tere­nurile dimprejurul oraşului, trecându-le pe hârtie din administrarea ARBDD în cea a Consiliului Local.

Un alt exemplu: primarii localităţilor din sud au cadastrat şi intabulat ilegal terenurile de acolo. Nu în ultimul rând, anul trecut, când în sfârşit s-au găsit bani de la buget pentru cadastrarea Deltei, licitaţia organizată a fost anulată de instanţă, judecătorii descoperind greşeli grosolane în organizarea procedurii. Astfel, comisia de licitaţie condusă de Grigore Baboianu a desemnat drept câştigătoare o firmă din Miercurea Ciuc (oraşului ministrului de atunci al Mediului, Attila Korodi), fir­mă care ar fi trebuit eliminată din competi­ţie, pentru că nu îndeplinea condiţii elementare din caietul de sarcini. Cu toate acestea, a fost desemnată câştigă­toare, încredinţându-i-se un contract de 3 mi­lioane de euro.

O altă cadastrare, cea a împrejurimilor Sulinei, a fost blocată la sfârşitul anului trecut de Liviu Mihaiu, în scurtul său mandat de guvernator al Deltei. Mihaiu a descoperit că predecesorul său la şefia Deltei, Paul Cononov, a încre­dinţat fără licitaţie lucrarea către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunării" din Tulcea. Ca atare, Mihaiu a refuzat să plătească 350.000 de lei INCDDD-ului pentru lucrare, cadastrarea şi intabularea fiind blocate.

×
Subiecte în articol: verde!